Ден на спасяването на българските евреи от Холокоста

10 Мар 2020 08:01

На 10 март отбелязваме Деня на спасяването на българските евреи и почитаме паметта на жертвите на Холокоста. На този ден преди 77 години в резултат на съчувствието на българите, енергичната намеса на Светия синод, десетките петиции на граждански групи до правителството и Двореца се предотвратява депортацията на 48 хиляди български евреи към нацистките лагери на смъртта.
Този безпрецедентен акт остава в световната история – с него България дава вечен пример за хуманизъм и човешка солидарност.

 

С решение на Министерски съвет от 13 февруари 2003 г. Десети март е обявен като Ден на Холокоста и на пострадалите от престъпления срещу човечеството.

 

Чрез поднасяне на цветя на Паметника на спасението, намиращ се в парковото пространство между Националната художествена академия и сградата на Народното събрание, днес в 12:00 часа ще бъде почетена паметта на онези достойни българи, които се опълчиха и не допуснаха своите братя и сестри от еврейки произход да бъдат депортирани към нацистките лагери на смъртта.

 

Ще се положат цветя и в памет на 11 343 евреи депортирани от администрираните от Царство България територии на Северна Гърция, Вардарска Македония и град Пирот.

Main Menu