Европейският съвет взе решение за затваряне на границите на ЕС

17 Мар 2020 21:25

Еропейският съвет е взел решение за затваряне на границите на ЕС за чужденци, съобщи премиерът Бойко Борисов след видеозаседанието на лидерите на ЕС-27.

На срещата днес е било обсъждано предложението на Еврокомисията да бъде забранено чужденци да влизат в ЕС в идните дни като мярка в борбата с разпространението на коронавируса.

"Взе се решение, очакваме да ни кажат откога, за затваряне границите на ЕС с държави от трети страни. За пътувания с цел екскурзия, разходки - това е абсурдно", каза Борисов на извънреден брифинг.

България има готовност да затвори границите си. Чака се зелен сигнал от Европейската комисия. Гранична полиция е готова да изпълнява това указание, съобщи Борисов.

"Хубавата новина е, че няма да ходим в Брюксел, а ще си проведем срещата по този начин. Една по една всички държави въведоха мерките, които България проведе. Някои от тях са много закъснели и за това действат панически", обяви още премиерът. Той е получил обещание всички български граждани, спрени по границите, да си дойдат в България с полицейски ескорт.

"С външните министри разговаряхме за нашите сънародници, да ги приберем. Има в Мароко, в Манила. Тези, които влязат в България, трябва незабавно да се приберат вкъщи и колкото и да им е мило, свидно, в следващите 14 дни да не излизат", препоръча Борисов и допълни, че властите ще бъдат изключително строги.

От думите му се разбра, че цял хотел на Лъвов мост е сложен под карантина. Става дума за английски туристи, които се прибират от Банско. Те ще бъдат извозени под конвой към летището.

 

"Английски туристи, туроператорът си ги взел и си ги докарал не стига, че заразили Банско, ами сега и софия, и сега полицията ги е заградила. Където има, затваряме, прибираме, на чартърите и с това да се приклчва. Изключения няма", отсече министър-председателят.

Ако щабът предложи на МС да бъдат поставени под карантина и други зимни курорти, ще бъде направено, бе категоричен Борисов.

"Мерките са асоциализация. По един човек в магазина, на разстояние. България се дава за пример за навременните и правилни мерки. Взе се решение за ограничаване и спиране. За пътувания с цел екскурзии, разходки - абсурд. Ще останат само тировете за доставки, износ, защото индустрията ни работи за износ", каза още Борисов.

Той обясни още, че и Втората световна война е сварила неподготвени руснаците, но после те са се реорганизирали.

"Макрон е прав. Ние сме във война и противникът е невидим. За това всички вкъщи, а тези, които отиват на работа да спазват мерките. Благодаря на всички известни личности, защото народът се вслушва в тях. Приемаме всякакви съвети, дори и популистките. Огромни усилия, 80 млн. евро се дадоха на Еврокомисията, за да произведе лекарство. Колкото по-бързо се намери лек за този грип, който ни нанесе щети във всички сфери, толкова по-добре", каза още Бойко Борисов.

Main Menu