ВМРО ще настоява за контрол над цените, както и категорична битка с фалшивите новини

18 Мар 2020 13:01

ВМРО ще настоява за контрол над цените, механизми за отлагане на кредитната тежест на фирми и физически лица, засегнати от мерките, както и категорична битка с фалшивите новини

Това са само малка част от приоритетите, за които ще се борим да станат законодателен факт, с цел преодоляване на пандемията в страната. Също така е редно общините да поемат повече функции по контрол на изпълнението на мерките, въведени от държавата.

С тези акценти заместник-председателят на ВМРО и съпредседател на ПГ „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов, изложи пред депутатите възгледите на Организацията относно разискваният в пленарната зала Закон за мерките при извънредно положение.

Ето и цялото изказване на Веселинов:

Парламентаристите от ВМРО сме тук в Народното събрание, за да носим отговорност пред българите дори и в тези трудни моменти. На първо четене ще подкрепим Закона, защото от него безспорно има нужда, а преди второ четене ще внесем своите предложения.

Това заяви от трибуната на парламента Искрен Веселинов, заместник-председател на ВМРО и съпредседател на ПГ „Обединени патриоти“, по време на дебатите по Закона за мерките по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г.

Парламентът трябва да продължи да работи и да съсредоточи усилията си именно в законодателство, свързано с извънредното положение, допълни той.

Законът трябва да въвежда строги правила, но не репресивни, смята Веселинов и заяви, че е против чл. 141 от Наказателния кодекс, който е излишен, защото подобни мерки има и сега предвидени в НК.

Ето акценти от изказването на Искрен Веселинов за какво ще настоява ВМРО при окончателното приемане на Закона:

- Целият капацитет на частните лечебни заведения при необходимост да може да бъде мобилизиран за овладяване на епидемията и за лечение на българите.

- Вариант за обезщетяване на родителите, които няма как да дадат децата си на градини и училища, защото са затворени – след свършване на отпуска им.

- Хората с кредити и фирмите от засегнатите браншове – трябва да има позволение те да получат по много прост начин отсрочка на плащанията си до преминаване на извънредното положение.

- Борбата със спекулата – контрол на надценките на основните хранителни продукти – каквото предложение направи ВМРО преди година. Също и за санитарните материали и лекарствата.

- Борбата с фалшивите новини – имаме готова нова концепция, която е свързана не само с НК – където текстът трябва да се прецизира, но и със Закона за радио и телевизия и допълнителни ангажименти за СЕМ относно съдържанието на сайтове и социални мрежи.

- Органите на местното самоуправление би следвало да имат функции на контрол, тъй като са най-близко до проблемите.

В заключение Веселинов посочи, че не вижда никакво основание някой, заявяващ, че е отговорен, да не подкрепи Закона за мерките по време на извънредното положение на първо четене и да направи предложенията си между първо и второ четене. Не бива да се бяга от отговорност, има и тежки моменти, в които тя трябва да се поема с цялата ѝ сила, призова всички народни представители Искрен Веселинов.

Main Menu