Проф. Мутафчийски: Мъж от София е в реанимация заради усложнения от COVID-19

22 Мар 2020 18:52

Няма смисъл от това пръскане от въздуха. Няма подобна практика. Първоначално помислих, че мярката е срещу комари. Кметът има взима много други адекватни мерки, той е съвестен. Това каза проф. Венцислав Мутафчийски - ръководител на Националния оперативен щаб в предаването "Неделята" по Нова телевизия.

Прогнозите се сбъдват. Все още сме с ниска заболяваемост. Случаите се увеличиха с още двама, като единият случай е тежък. Мъжът е 67-годишен от София и се намира в реанимация. В такива случаи всички страдат, затова се взимат по-кардинални мерки, обясни той.

 

В тази сутуация не бива да се прекалява с хоспитализацията на болните, защото това изтощава системата и ще се стигне дотам, че да не може да се помогне на тежко болните, които имат по-голяма нужда, допълни Мутафчийски.

Той отново обясни, че е важно заболелите с леки симптонми, да се изолират вкъщи. Около 20% от пациентите развиват пневмония и те трябва да се лекуват в болница. Важно е персоналът да се предпази от разпространението на инфекцията. Всяко едно отделение, в което има болни от коронавирус, са доставени защитни облекла.

В болниците, определени за поемане на първия удар, предварително бяха доставени 8000 облекла със заповед на министъра на здравеопазването, припонмни началникът на ВМА.

LGarden

Main Menu