От Хонконг - за новото лекарство срещу COVID-19

22 Мар 2020 19:25

През седмицата стана ясно, че Китай завърши изследванията си над лекарство, което е изключително ефективно срещу коронавирус инфекцията. На кого обаче може да помогне то - в "Роуминг" - връзка с Хонконг. Петър Нанев от bTV с информация от първа ръка от журналистката Джой Донг.

- Джой, коя е голямата новина в Китай през последните няколко дни?

- След неотдавнашното затваряне на болниците за карантиниране в Ухан, в четвъртък научихме още една добра новина от пресконференцията на Държавния съвет на Китай. Японско лекарство, наречено "Авиган" или "Фавипиравир", се е доказало ефективно за овладяване на Covid-19. За пациентите в клиничните изпитвания е отнело само 4 дни за пациент, взел лекарството, да се възстанови напълно или да даде отрицателна проба. Това е огромно подобрение в сравнение със стандартното лечение от 11 дни. Благодарение на този окуражаващ резултат, китайското правителство скоро ще включи това лекарство към националните насоки за лечение.

- Наистина ли става въпрос за толкова сериозен пробив в лечението на COVID-19?

- В момента това лекарство е много добра новина за всеки, защото значително съкращава периода на лечение и облекчава тежестта върху здравната система. Но от друга страна трябва да се има предвид, че китайското правителство препоръчва този медикамент само за пациенти с леки или умерени симптоми.

- Но японското министерство на здравеопазването предположи, че това лекарството няма да е толкова ефикасно при третирането на хора в критично състояние?

- Ако сте пациент в тежко или критично състояние, това лекарство няма да окаже особено влияние. Все още ни трябва смесената терапия, включваща десетки различни лекарства и методи за лечение. Няма перфектен цяр за Covid-19 и затова трябва да продължим внимателно да наблюдаваме ситуацията.

 

- Има ли китайското общество повече надежда сега?

- В общи линии новото лекарство със сигурност е добра новина, особено предвид положението в Китай - все още има около 8000 пациенти с леки или умерени симптоми и още 2000 с тежки симптоми. За тези 8000 души, това лекарство ще им помогне много и то много бързо. Затова вчера в китайската социална мрежа Уейбо, подобна на "Туитър" за Китай, стотици хиляди похвалиха правителството за бързото изследване и усещането за отговорност да се сподели резултатът с целия свят.

- Кажи ми за компанията, която го произвежда?

- Казваме, че е японско, но всъщност сега го произвежда китайска местна компания, наречена "Хайсън Фармасютикълс" (Hisun Pharmaceuticals), и вече не е японско, защото патентите в Япония са изтекли миналата година. Така че китайското правителство и китайските фармацевтични компании могат да предоставят това лекарство на много достъпна цена и вече да не се налага да изплащат приходите си на японската компания, а именно "Фуджифилм". Веднага щом излезе новината, вчера цената на акциите на "Хайсън Фармасютикълс" скочи с 10 %.

Main Menu