Шефът на Медицинския съвет към МС: Все още сме в най-долната част на кривата

23 Мар 2020 17:06

 

Все още сме в най-долната част на кривата. Очаквам тази и следващата седмица да започнем да се катерим по билото.

Това заяви пред БНР специалистът по белодробни болести проф. Коста Костов. Той е ръководител на новосъздадения медицински експертен съвет към правителството, който започва да работи от днес.

Надеждата на медика е билото на епидемията от коронавирус у нас да бъде по-полегато.

В Медицинския съвет са включени лекари от различни специалности. Задачите му са да бъде "един паралелен съвет, който да надгражда постигнатото до тук", уточни проф. Костов.

Според него ясно ще разграничат своите функции от тези на Националния оперативен щаб, посочи Костов. "Сега е мъжко време, не е време за лични мъжки битки", каза проф. Костов.

Той е привърженик на строгите мерки за ограничаване на заразата с коронавирус.

"През първия месец тези мерки трябва да бъдат брутално стриктни. Колкото по-стриктно се спазват мерките, толкова по-рано ще излезем от тях. Ако това се случи, може да имаме големия късмет да излезем леко от тази епидемия", коментира специалистът.

Медицинският съвет към правителството ще се съсредоточи върху медицинските аспекти на въпроса. Очаква се той да предоставя на лекарите в страната конкретни препоръки за работа. Идеята е да се създадат медицински алгоритми. "Да вкараме всичко, което знаем, в определени препоръки и всички специалисти да имат инструмент за работа", каза професорът.

Това, че няма специфични препарати за коронавируса, не означава, че няма лечение. "Това, че няма лечение, това че не може да се лекува, не е вярно", изтъкна специалистът по белодробни болести.

Една от целите на съвета ще бъде и да се вкарат "в медицински и професионални релси страховете и хаоса сред пациентите".

Съветът на проф. Костов е при обичайните симптоми на сезонна вирусна инфекция хората, които са у дома, да ползват обичайните средства и да не изпадат в паника. Ако след третия ден те не затихват, хората могат да потърсят медицинска помощ.

Много по-чести са всички обичайни сезонни вируси, отколкото Covid-19, увери лекарят.

Симптомите при коронавирус, когато настъпват усложнения, са следните: суха кашлица, задух, отпадналост, висока температура. При част от болните може да няма температура, допълни проф. Костов. /БНР

LGarden

Main Menu