Нови 16 положителни проби до момента, 218 са заразените

24 Мар 2020 19:09

16 са потвърдените пациенти с коронавирус, но лабораториите продължават да работят, затова броят им не е окончателен. 218 са заразените лица, съобщи на брифинг шефът на националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

Новите пациенти с коронавирус са от Стара Загора, Плевен, Пазарджик, София, Добрич и Варна. В критично състояние няма.

В Пирогов не е установено все още дали тежкоболният пациент, приет наскоро интубиран, е положителен за коронавирус. Има интересен случай във ВМА, цяло семейство е заразено, най-засегната е майката, която е с двустранна бронхопневмония.

21 болни с коронавирус има настанени във ВМА, още толкова настанени са със симптоми, 40 се наблюдават с ежедневни консултации по телефона. Този подход ще прилагат и Пирогов, и Александровска.

Децата, които са с положителни резултати, оправдават тенденцията, че по-леко прекарват вируса.

Най-големи са усилията за наблюдение на ромските общности. Няма друга група, която да се радва на такова голямо внимание, обясни в отговор на въпрос ген. Мутафчийски. Полагат се огромни усилия, уточни той.

Карантинираните вкъщи не бива да се чустват пренебрегнати. Не е нужно да имаме връзка, ако нямат симптоми. Изтича карантината на първите поставени под карантина. Свършва и 21-дневният срок на хората, които се лекуват от коронавирус вкъщи, обясни шефът на щаба.

 

Няма данни за нито едно лекарство, което може да се използва превантивно, за да не се разболееш от коронавирус, допълни той.

Main Menu