Доц. Мангъров: Необяснимо е инатенето да не се въвеждат бързи тестове

25 Мар 2020 10:21

"Необяснимо е това инатене да не се въвеждат така наречените бързи тестове, защото ние нямаме представа какво се случва в страната", заяви доц. Атанас Мангъров - шеф на Детското отделение в Инфекциозна болница и член на Медицинския съвет към правителството, в Сутрешния блок на БНТ.

Още вчера той влезе в противоречие с Националния кризисен щаб, според който тези тестове са ненадеждни, защото невинаги дават точни резултати.

"Това, което не се прави, е че епидемиологичният надзор, което е много важно средство в борбата с всяка епидемия, не се прави както трябва. Работи се вече, но ако това беше направено овреме, ние щяхме да хванем значителна част от предишните случаи, докато сега виждате, че се хващат вторични и третични случаи, тоест на хора, които са заразени от други хора. Тези тестове са с чувствителност около 90%, но когато не се правят, пропускането е 100%", заяви обаче доц. Мангъров, който още вчера подчерта:

"Какво се случва когато се диагностицира един болен с Covid-19? Той отделя вируса в околната среда. Това се случва 4-5 дни преди началото на клиничните симптоми и около 20-30 дни след това. През този период вирусът може да се хване с бързи и бавни тестове".

По думите му задачата на Медицинския съвет е да дава съвети и да набляга на нещата, които счита, че не се правят както трябва.

"Ограничителните мерки са дори над необходимите", подчерта още той.

По-рано шефът на щаба - проф. Венцислав Мутафчийски цитира проучване, направено у нас, според което от 10 случая с доказана клинична картина и потвърдени с PSR тестове (така наречените бавни - б.р.), те са показали положителни резултати само при 4.

 

"Това означава, че 70% от бързите тестове дават фалшиво отрицателни проби. Затова трябва да се потърсим бързи тестове и от други производители", допълни той.

"Ние не сме против бързите тестове, а сме против това хора, които са с фалшиво отрицателни резултати, да получават измамно чувство за спокойствие и да заразяват други хора", подчерта той.

Вчера и премиерът Бойко Борисов по-скоро зае страната на Мутафчийски, като заяви:

"Няма един, който да се подпише под сигурността и гаранцията на бързите тестове. Питах израелския премиер лично пред още 6 премиери и той каза: Няма бърз тест сигурен, нашите институти в Израел, считат, че по-рано от 8-9 седмица няма да могат и те да създадат". Вчера ЕК прави обща поръчка, ние сме заявили 1 млн. тестове. Аз истински вярвам, че моите колеги в Брюксел, комисарите и експертите, които работят за най-големия пазар, ще купят и предоставят най-доброто, което има, за да спрем да се изпитваме кой тест на коя организация и фирма е по-добър, сигурен или качествен. Мисля, че това е едно добро Соломоновско решение, всички в ЕС ще купим един и същи".