Печат на тази страница

Карантина за всеки, който влезе в България. 243 души са заразени с коронавирус

26 Мар 2020 08:12

Нoвa пoлoжитeлнa прoбa. Oбщият брoй нa зaрaзeнитe e 243 души.
Тoвa oбяви нa рeдoвния cи брифинг прeдceдaтeлят нa Нaциoнaлния oпeрaтивeн щaб прoф. Вeнциcлaв Мутaфчийcки.

Тoй пocoчи, чe щe прeпoръчa нa миниcтърa нa здрaвeoпaзвaнeтo вceки, кoйтo приcтигнe oт чужбинa дa бъдe пocтaвян пoд принудитeлнa кaрaнтинa.

Ще предложим на здравния министър да удължи срока на мерките, който изтичат утре, до 12 април. Единствено се разширява терена на посещение - става дума за колекторските фирми за събиране на сметки. Другото предложение ще е да има карантина за абсолютно всеки един, пристигащ от чужбина, да отпадне поименното изброяване на страните, откъдето пристигат български граждани или чужденци, заяви Мутафчийски. Така чужденците трябва да знаят, че 14 дни трябва да бъдат под карантина и да заявят къде ще прекарат задължителната си карантина.


В „Пирогов“ има 4-ма интубирани в тежко състояние и 7 в добро състояние. Сред интубираните има един човек, който е в много тежко състояние. Във ВМА имаме двама болни, които бяха на ръба на дихателната недостатъчност, засега удържат положението, съобщи Мутафчийски. Има 8 души, които искат да напуснат ВМА, но още не са изчистени от вируса. Продължаваме да ги тестваме“, допълни още той.

"Абсолютно добре са пациентите в Габрово. Чакат да бъдат изписани. Възложил съм на клиницисти да изработим стратегия за изписването, след като бъдат изчистени от вируса. На всеки 11 заразени ние сме открили двама. Според математическия модел ние сме обхванали голяма група от хора", обясни още ген. Венцислав Мутафчийски.

Той е категоричен, че всички хора с респираторни заболявания трябва задължително да се тестуват. "Вирусът има вътрешна циркулация. През вчерашния ден сме взели 350 проби", уточни председателят на оперативния щаб.

Ген. Мутафчийски обясни, че вече има голям наплив от дарения. "Имаме дарители на много места. Ние ги призоваваме да превеждат в дарителската сметка в Министерството на здравеопазването", каза той и допълни, че има заявка за дарение от 1 милион лева от частно лице.

Main Menu