Печат на тази страница

Уточниха условията за преминаване през КПП-та по пътищата на страната

26 Мар 2020 14:37

Уточниха условията за преминаване през контролно-пропускателните пунктове по пътищата на страната. В заповед на министъра на здравеопазването се посочва, че през КПП-тата се пропуска преминаването на лица само в случай на неотложност на пътуването, наложено от:

полагане на труд в населеното място;
здравословни причини на пътуващия или на негови близки;
завръщане на настоящ или постоянен адрес или на адрес, на който пътуващият временно пребивава, когато е различен от неговия постоянен или настоящ адрес;
необходимост от полагане на грижи за роднини или близки, когато населеното място, в което живеят те, е различно от това на постоянния или настоящ адрес на пътуващия;
необходимост от снабдяване за себе си или лица, за които пътуващият полага грижа, със стоки от първа необходимост, когато в населеното място по техния постоянен или настоящ адрес няма търговски обекти или аптеки, от които да се снабдят с тези стоки.

Обстоятелствата за преминаването през контролно-пропускателните пунктове се удостоверяват със:

служебна бележка от работодателя или служебен документ - карта;
медицински документ
документ за самоличност;
декларация от лицето за вида на причината, поради която се налага пътуването.
Водачите и пътниците в товарни и инкасо автомобили трябва да представят само документ за самоличност и служебна бележка от работодателя или служебен документ - карта.

След представяне на документ за самоличност и служебна бележка от работодателя или служебен документ - карта, с приоритет през контролно-пропускателните пунктове се пропускат служители:

на хранителни вериги и аптеки;
осъществяващи доставки на хранителни продукти и лекарства;
в стратегически обекти по смисъла на Постановление № 181 на Министерския съвет от 2009 г. за определяне на стратегическите обекти и дейности, които са от значение за националната сигурност;
на ВИК, електроснабдителните и топлоснабдителните дружества;
извършващи неотложни ремонтни и/или аварийни дейности.
С приоритет през КПП-тата се пропускат и превозни средства със специален режим на движение, както и лицата, нуждаещи се от спешна медицинска помощ.

 

Main Menu