264 са вече болните от COVID-19 у нас. Случаи в Хасково и Кърджали

26 Мар 2020 17:10

21 нови случая на заразени с коронавирус у нас са регистрирани за днес. С това общият брой на заболелите с COVID-19 264. Това стана ясно на редовния брифинг на Националния оперативен щаб. Две нови области са засегнати от заболяването. Това са Кърджали и Хасково, обясни ген.-майор Мутафчийски. "Има и още проби, които се работят, така че е възможно броят на заразените да се увеличи до утре", каза още шефът на Щаба.14 от новооткритите са от София, един от Плевен, в Смолян 2, в Пловдив 1, във Велико Търново един и във Варна един.

 

Има още случаи на оздравели пациенти. От ВМА изписани ще бъдат общо 8 души, като се очаква утре да има още един освободен човек. "Сред болните има и двама военнослужещи. Те са били на мисия в Косово и са настанени във ВМА. Без клинични оплаквания са", обясни още ген. Мутафчийски. Наш военен има и в Румъния, който е настанен в Инфекциозната болница в Букурещ.

Когато страната е в извънредна ситуация, един от принципите е да има единоначалие, да се дават точни, ясни и изпълними разпореждания и да не хвърляме хората в замисъл кой е прав и кой не. Това заяви пред Нова телевизия главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев. Коментарът му беше по повод разногласията между Националния оперативен щаб и новосформирания Медицински съвет относно бързите тестове за коронавирус.

Според него това е "празна дискусия" и тъй като страната ни е в навечерието на по-сериозното разпространение на вируса, трябва да се дават ясни инструкции какво да се прави.

Той обясни, че вече е събрал 16 различни оферти за такива тестове и те са различни.

 

"Има такива, които доказват вирусното RNK. Има такива, които доказват някои от антителата. Имаме много сериозни претенции към част от тези тестове. Испания посочват неточности, достигащи до 60-70%. Ползата от тях не е голяма", категоричен бе д-р Кунчев.

По негови думи в Бургас е имало случаи на грешни данни, взети от бързи тестове, на доказани случаи с COVID-19.

Той увери, че ако има и най-малък смисъл от скрининг, такъв ще бъде организиран. Той обаче няма да е масов, а само върху рискови групи.

Mr. Bricolage
LGarden

Main Menu