Печат на тази страница

Д-р Кунчев призовава за единоначалие в борбата с коронавируса

26 Мар 2020 17:53

Когато страната е в извънредна ситуация, един от принципите е да има единоначалие, да се дават точни, ясни и изпълними разпореждания и да не хвърляме хората в замисъл кой е прав и кой не. Това заяви пред Нова телевизия главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев. Коментарът му беше по повод разногласията между Националния оперативен щаб и новосформирания Медицински съвет относно бързите тестове за коронавирус.

Според него това е "празна дискусия" и тъй като страната ни е в навечерието на по-сериозното разпространение на вируса, трябва да се дават ясни инструкции какво да се прави.

Той обясни, че вече е събрал 16 различни оферти за такива тестове и те са различни.

 

"Има такива, които доказват вирусното RNK. Има такива, които доказват някои от антителата. Имаме много сериозни претенции към част от тези тестове. Испания посочват неточности, достигащи до 60-70%. Ползата от тях не е голяма", категоричен бе д-р Кунчев.

По негови думи в Бургас е имало случаи на грешни данни, взети от бързи тестове, на доказани случаи с COVID-19.

Той увери, че ако има и най-малък смисъл от скрининг, такъв ще бъде организиран. Той обаче няма да е масов, а само върху рискови групи.

 

"Очертават се две-три групи на хора, които излизат положителни. Едните са хора, които се връщат от чужбина, от страни, където разпространението е било по-сериозно. Другата група е на хора, които са били на ски някъде - австрийски и швейцарски курорти, както и в Банско и Пампорово. Третата група са хора, които по някакви причини са контактували с някого", поясни д-р Кунчев. Той подчерта, че в момента се движим точно по правилата и мерките, които се вземат, са адекватни и навременни.

По негови думи засега темпът е между 10 и 15 нови случая на ден. Той изрази надежда, че това ще остане без промяна, така че болниците да не се напълнят със заразени./news.bg

 

Main Menu