Ген. Мутафчийски: Можем да предотвратим резкия бум само с изолация, интересът към бързите тестове е търговски

26 Мар 2020 18:51

Няма да позволя търгаши да подведат държавата да похарчи милиони в нечии интереси, заяви ген. Венцислав Мутафчийски във връзка с бързите тестове за установяване на коронавирус в предаването "Лице в лице".

Той е категоричен, че интересът към тези тестове е търговски. "Това е бизнес", допълни генералът. Според него те са "чудесни" за края на епидемията. Ние сме в началото и най-сигурният начин да се установи със сигурност заболяване е PCR тестът.

По думите на Мутафчийски няма да надделее мнението на медицинския съвет за тестването.

Можем да предотвратим резкия бум само с изолация, вирусът се предава от човек на човек, няма как да се предаде без контакт, обясни още Мутафчийски. Бързи тестове се правят много в държави като Израел и САЩ, а в Германия има антиген методика, която е за по-бързо установяване, развиват се бързо нещата, така че ще има лесен и бърз тест с висока степен на изпълнимост, коментира още началникът на щаба.

Пикът на епидемията вероятно ще е около Великден, категоричен е началникът на щаба. Според него процесът е много динамичен и нещата не могат да се прогнозират от днес за утре. За хората в щаба той заяви, че има няколко лица, които са "заковани" и имат възможност да привличат каквито и да е било лица, от които имат нужда.

Той обясни и че у нас има достатъчно сигурни тестове – около 10 хиляди, като сме поръчали и около 250-300 апарати за обдишване от Китай.

Началникът на щаба поясни, че достоверността на PCR тестовете не е 100%, но е най-сигурният начин, докато при бързите тестовете тя е едва около 30%.

 

Ген. Мутафчийски коментира и методиката на лечение на коронавируса у нас, като поясни, че това става с хининов препарат. С него се провежда терапия навсякъде, където има болни от COVID-19. Става дума за антибиотика хлорохин, при който има противопоказания, затова се проверяват хората дали нямат проблеми с обработката му, обясни началникът на оперативния щаб. Следи се за бъбречна недостатъчно и чернодробни заболявания.

"Всички болни с тежки усложнения изискват много тежка кислородотерапия и интубация. Въпросът е, че младите хора имат шанс да излязат от интубацията, докато възрастните - малко по-трудно", добави ген.Мутафчийски.

Генералът съобщи и че днес му е бил изпратен нов протокол от италиански колеги, които са преминали по схемата, по която ние работим - лечение с хининов препарат и с антибиотикът Азитомицин.

Досега се смяташе, че препаратът не е много сигурен, но вече е официална препоръка. Използва се и в САЩ, допълни той.

За дарителската сметка към Министерство на здравеопазването генералът заяви, че средствата се използват за апарати, предпазни средства, медикаменти и дезинфектанти, защото трябва да се поддържа баланс.

Към момента са дарени 25 апарата за обдишване, които според началника на щаба, са закупени от складове.

За хората, които влизат в страната от рискови държави, генералът обясни, че методиката със задължителната 14-дневна карантина е "военна тактика", тъй като те са потенциално заразени. Влезлите в България се тестват, едва когато проявят болестни симптоми. Правилен подход за него е, че ако има един заразен с COVID-19 член на семейство, то всички се карантинират.

За епидемиологичното проучване генералът добави, че то трябва да се направи на края на епидемията и именно това е хубавото на бързите тестове. "Не бива да слагаме каруцата пред коня. Ще използваме някои тестове на пазара, които са достоверни".

Във връзка с предложените апарати без СЕ сертификат от Китай генералът заяви, че не би приел такова дарение, както не би приел и тестове, които не са достоверни, защото трябва да отговарят на европейските изисквания. Той поясни, че и частните болници не могат да приемат обдишващи апарати без сертификати, сервизно обслужване в България и без да отговорят на европейските изисквания.

Main Menu