Борисов: Никакви средства не се предвиждат за никоя от страните-членки от ЕС на този етап

26 Мар 2020 22:25

Има ли лекарство - няма, има ли ваксина - няма, има ли надежден тест - няма ли. Това обяви премиерът Бойко Борисов след заседанието на Европейския съвет, на което се обсъди борбата COVID-19 в световен мащаб.

"Обсъдихме какво ще се случи последствие, как ще реагира европейската икономика на тази криза. Когато става дума за пари, трудно ще се намери решение между богатите държави, които ще стават по-бедни, и тези от Централна и Източна Европа. Решихме да подпомагаме кой каквото може, освен с писмата които пратихме за Хърватия, със съпричастност", каза Борисов.

"Това, което поставихме като тема, са медицинските облекла, маски, обяви още премиерът. - Държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС ще координират действията си за овладяване на епидемията от коронавирус, както и начините за справяне със социалноикономическите последици от разпространението на заболяването".

Безспорно всички са категорично съгласни, че мерките досега дават възможност да се движим по-плавно по кривата, заяви Борисов на брифинг в МС след заседанието на Европейския съвет.

"Никакви средства не се предвиждат за никоя от страните-членки от ЕС на този етап. Първо ще се намерят решения за еврозоната. Ние останалите - България нито може да печата пари, защото е във валутен борд, нито сме в еврозоната, така че сме в най-неизгодното положение", обясни премиерът.

Към този момент ни е дадена възможност от неусвоени евросредства да ползваме пари и от претрансформиране на европрограми, каза още Борисов.

Министър-председателят на Италия Джузепе Конте не приема проекта, изготвен по време на видеоконферентната среща на върха на ЕС, за общи икономически мерки срещу пандемията от коронавирус. Това съобщиха източници от италианското правителство, предаде Франс прес и БТА.

Италия иска Европейският съюз да изготви по-категорични икономически мерки и "иновативни финансови инструменти, които да са реално адаптирани за война", е казал сътрудник на премиера, цитиран от италиански медии.

По въпроса как да се реагира на икономическата катастрофа, която заплашва ЕС, когато се сблъскват възгледите на страните от Южна Европа, привърженици на идеята за по-голяма финансова солидарност, и тези на страните от Северна Европа, отбеляза АФП.

 

1000 теста бързи ще бъдат направени на полицаи, шофьори на автобуси, на линейки. Тези тестове в рамките на 10 мин. показват дали е болен или дали е преболедувал и има антитела. Това ще го направим, за да изработим математически модел и статистика колко от тях са прекарали вируса, колко са изработили антитела и колко са здрави. Това е решението на премиера, което е взето с участието на Кризисния щаб и Медицинския съвет.

 

Mr. Bricolage

Main Menu