Караянчева: Събираме се за 24 часа при нужда

27 Мар 2020 14:32

Заседание на Народното събрание може да бъде свикано за по-малко от 24 часа. Това обясни председателят на парламента Цвета Караянчева в студиото на Нова телевизия във връзка с решението на парламента от вчера да се отменят засега редовните заседания и обвиненията от страна на левицата, че това е суспендиране на Конституцията.

"Парламентът нито се разпуска, нито спира да работи. Той просто работи в извънредна ситуация. По Конституция е постоянно действащ орган. Няма повод за притеснение и това, което говори опозицията, е безпочвено", е категорична Караянчева.

Според Конституцията парламентът може да бъде свикван за заседание по четири хипотези: от председателя, от народни представители, от президента и от Министерския съвет.

 

"Ако днес се появи такова предложение, аз още утре мога да го свикам", увери Караянчева.

Тя повтори, че никой няма право и основание да застрашава живота на работещите в Народното събрание. "Парламентарната демокрация умря", "Конституцията е застрашена" - това са пълни глупости. Трябва да пазим живота и здравето на хората. Аз не мога да изключа и вентилацията. Дори въздухът не се освежава", заяви категорично председателят на Народното събрание. По думите й противопоставянето на социалистите е заради отнетото ефирно време и спирането на възможностите за изява./news.bg

 

Main Menu