48 досъдебни производства за нарушаване на карантината в 6 области

27 Мар 2020 15:30

48 досъдебни производства за нарушаване на извънредните мерки във връзка с ограничаване на разпространението на коронавируса са взети на специален надзор от Апелативна прокуратура – Пловдив, съгласно заповед на главния прокурор. Те са образувани за времето от 17 март 2020 г. до 27 март 2020 г. на територията на апелативната зона, която включва прокуратурите в областите Пловдив, Стара Загора, Хасково, Пазарджик, Смолян и Кърджали.

45 от делата са за неспазване на задължителните мерки от лица, поставени под карантина и неизпълнили задължението да не напускат посоченото място за пребиваване, като деянието е извършено по време на извънредно положение, свързано със смъртни случаи, обявено с решение на Народното събрание от 13.03.2020 г., за цялата територия на Република България – престъпление по чл. 355 от Наказателния кодекс. Три досъдебни производства са за предаване на невярна информация или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога – престъпление по чл. 326 от Наказателния кодекс.

Апелативна прокуратура – Пловдив следи за срочното приключване на образуваните до момента общо 48 досъдебни производства, като най-голям брой от тях са в Районна прокуратура – Стара Загора - 7, в Районна прокуратура – Димитровград - 6, в Районна прокуратура – Чирпан - 5, в Районна прокуратура – Хасково - 5, в Районна прокуратура – Крумовград - 5.

Припомняме, че след влезли в сила законодателни промени, наказанието за нарушаване на наредба, правила или мерки, издадени против разпространяването или появяването на заразителна болест по хората, по време на епидемия, пандемия или извънредно положение, е до пет години „лишаване от свобода“ и глоба в размер от десет до петдесет хиляди лева.

 

Main Menu