Борисов: Светът се готви за 3 месеца епидемия, за после няма пари

28 Мар 2020 18:22

Светът се готви за епидемия от три месеца - за след това пари няма. Това обяви премиерът Бойко Борисов.

"Светът е в изключително тежко положение, такава криза никой не си спомня", заяви той. "Сега основен въпрос е колко ще продължи кризата – светът има пари за около три месеца, а ако продължи повече, вече нямаме отговор как да разположим парите във времето. Истински се моля да издържим три месеца с тези пари", призна Борисов. Той добави, че можем да теглим нов дълг, но на този етап не му иска да задлъжняват поколенията след нас.

Затова говорихме със синдикатите и се разбрахме, че е важно да има пари за хората на първата линия. Ще мобилизираме и курсантите, които не са на училище сега, да подпомогнат работата в КПП-тата.

"В 16.00 ч. днес с Горанов, Сачева и Караниколов водихме един час разговор с шефа на МВФ, исках да се запознаем с мерките, които се взимат по света и дали са по-добри от нашите. Към този момент България се дава за пример за адекватни, точни и бързи мерки", съобщи премиерът след заседание на Тристранния съвет в Министерски съвет.

Първата единствена най-важна грижа това е животът и здравето на хората, затова възложих на Щаба и Министерство на здравеопазването да прегледат още веднъж всички лекари, лаборанти, шофьори, РЗИ, и всички, които са имали досег с коронавирус, да няма нито един пропуснат човек относно допълнителното възнаграждение от 1000 лв, съобщи премиерът. Ако има пропуснат човек за парите, ще има наказания, закани се той.

Паралелно с това е възложено на Пожарната да създаде щаб от доброволци – вече има около 3000 души, предимно в противопожарната охрана, но е хубава новина, че има хора под ръка. На много места има телефони за подпомагане на нуждаещите се.

81 държави са заявили парична помощ, което е безпрецедентно – най-много са били 3-4 държави наведнъж, съобщила Кристалина Георгиева пред Борисов.

Main Menu