Над 17 000 души са съкратени заради COVID-19

01 Апр 2020 22:05

За времето, в което беше обявено извънредното положение, досега общо 31 643 души са се регистрирали в бюрата по труда, като 17 793 от тях са посочили, че са безработни вследствие на съкращения, свързани с коронавируса.

Това заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева пред Нова ТВ.

Сачева подчерта, че "никога не можем да бъдем сигурни в това кой е по-добрият избор, който трябва да направим". Според нея има един, който е безспорен и това е, че животът винаги е най-важен. Тя е категорична, че решенията, които се взимат, "макар и много тежки, сега ще бъдат оценени правилно в бъдеще".

 

За поисканото от Министерско съвет удължаване на извънредното положение до 13 май, Сачева заяви, че това е ходът, който всички трябва да бъдем убедени, че трябва да бъде направен.

"Изключително необходимо е да продължим да забавяме разпространението на инфекцията и да поддържаме ниски нива на заболеваемост и съответно на хора, които да натоварват здравната система", смята министърът.

 

Само за ден и половина, откакто тази мярка беше обявена, 59 са подадените заявления, съобщи Сачева и допълни, че се чака одобрението от Европейската комисия, като това вероятно ще стане до края на тази седмица. Междувременно заявления могат да продължат да се подават и те ще се разглеждат.

"Виждаме, че днес ЕК също заяви решение да се отпускат заеми на държавите-членки именно по модела 60/40. Това е още едно доказателство, че тази мярка е далновидна и че тя има смисъл", добави социалният министър.

Main Menu