Производителят на БЦЖ ваксината: Имунизацията сега е опасна

03 Апр 2020 13:08

 

Категорично не трябва да се прави масова имунизация с ваксината срещу туберкулоза, т.нар. БЦЖ ваксина сега.

Това заяви на брифинг в Министерски съвет д-р Румен Кофинов, управител на държавната фирма "Бул Био", именно която произвежда БЦЖ (BCG) ваксината.

Кофинов подчерта, че все още не е доказано и е само предположение, че наличието на такава ваксина дава някаква протенция от коронавирус. Наблюденията са още в много начален етап.

Освен това Кофинов обясни, че е опасно в тази епидемична обстановка такова ваксиниране, тъй като, за да се изгради имунитет са нужни от 3 до 6 месеца, а това е период, в който организмът на човек е много по-уязвим, заради паднал общ имунитет спрямо други заболявания.

"В този момент организмът трябва да се бори с причинителя на самата пандемия, а ние му отвличаме имунитета в друга посока, обясни Кофинов"

"Ако човекът в момента има силен имунитет, създаден в миналото, тогава могат да се очакват непредвидими последствия и реакции, като нежелани лекарствени реакции, общи - главоболие, втрисане, гадене, повръщане, болки в мускулите", предупреди още специалистът.

Масова имунизация в имунизационни сесии означава и масово струпване на хора, допълни Румен Кофинов, а именно това е опасното в момента. /news.bg

Main Menu