Купуваме лекарства за лечение на коронавирус от Китай. Това реши правителството на извънредно заседание, проведено чрез видеоконферентна връзка.

Кабинетът одобри два проекта на договори, които Министерството на здравеопазването предстои да сключи с Китайската национална фармацевтична корпорация за външна търговия.

Съгласно първия договор ведомството ни ще закупи 171 429 опаковки Hydroxychloroquine Sulfate Tablets 100 mg. за общо 582 858, 60 щатски долара.

Вторият договор предвижда да закупим 30 000 опаковки от лекарствения продукт Azithromycin Dispersible Tablet 250 mg. за 46 200 щатски долара.

 

Лекарствата са необходими за лечението на пациенти с коронавирус. Въз основа на споделените от страни с опит в лечението на COVID-19 - Китай и Италия, както и от Центъра за контрол и превенция на заразните болести - Атланта, данни от клинични протоколи и препоръки се установява, че лекарствените продукти хидроксихлорохин и азитромицин се използват в различни комбинации при лечението на заболяването, посочват от Министерския съвет.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев посочи, че бързото разпространение на вируса в световен мащаб е увеличило многократно търсенето на лекарствени продукти, за които има данни, че повлияват положително болните и потискат развитието на вируса. Всички държави, включително България, изпитват затруднения при осигуряването им, поради което на 20 март се забрани износът на лекарствана хининова основа с цел задоволяване на нуждите на българския пазар.

Договорите ще бъдат подписани във възможно най-кратки срокове./news.bg