КНСБ: Безработните вече са 257 хиляди, растат с 6000 на ден

03 Апр 2020 20:42

Към момента безработните са вече 257 000. За един ден имаме нов рекорд – освен тези близо 5 000 души в понеделник, за вчера са около 6 000. Ние вървим с наистина бързи темпове.

Това заяви в предаването "Плюс-минус. Коментарът след новините" лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

Прогнозата на синдикатиите е, че безработицата у нас ще достигне 10% или 330 000 души. "Смятам че тази прогноза е реалистична", посочи Димитров.

"Мярката 60/40 дори да даде резултат е ориентирана към не повече от една четвърт от всички наемни работници. Дори всички да я харесат в един момент, тя няма да стигне, за да спаси 520 – 530 000 души", лидерът на КНСБ.

Президентът на КНСБ коментира дали трябва да се помисли за приоритетни сектори, които евентуално ще бъдат най-засегнати от кризата, или е необходимо да се действа на база региони.

 

"Ние трябва да започнем от структурно-определящи фирми. Тези, които са гръбнака на икономиката и, които в много от случаите дават хляб на малките фирми. Смятам, че погледът трябва да бъде обърнат към тях и да закрепим тяхното положение. Те също страдат много сериозно", допълни той.

Димитров заяви, че не казва, че не трябва да се подкрепят най-малките и най-нуждаещите се. "Смятам, че трябва да има два отделни пакета с паралелни мерки, както правят държавите членки".

"Тези 700 млн гаранция са добра помощ и за фирмите, и за гражданите. Това ще помогне и за ипотечните кредите да бъдат разсрочени, за да се глътне въздух за колкото месеци може повече", обясни Димитров за безлихвените кредити до 1500 лв, които хората ще могат да вземат.

Main Menu