Държавата поема и осигуровките на работника при мярката 60/40

05 Апр 2020 17:04

Държавата ще поема и осигуровките на хората, които ше бъдат задържани на работа с мярката 60 на 40. Предложението е на народния представител от ДПС Йордан Цонев. Решението обяви шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова.

„Решихме в бюджетната комисия да се съобразим с исканията на бизнеса. Освен прилагане на мярката „60 на 40“ за бизнеса, държавата, освен тези 60%, ще заплати и осигуровките, които се дължат от страна на работодателя. Т.е. схемата няма да е „70 на 30“, а ще бъде наистина „60 на 40“. Смятам че можем да поемем този допълнителен разход при тази ситуация в тези един милиард и половина, които сме заделили във Фонд "Безработица", тъй като това ще е източникът“. Това заяви Менда Стоянова.

"На Бюджетна комисия приехме и едни 700 млн. гаранция за Българската банка за развитие за кредити, които тя ще дава, така че заедно с увеличението на капитала на Българската банка за развитие също от 700 млн. има една сериозна подкрепа от милиард и четиристотин, която ще се даде на хората през гаранциите на Българската банка за развитие и търговските банки", каза още тя.

НФСБ внесе искания на бизнеса: Държавата да поема осигуровките и 60% от дохода на работници без работа

Става въпрос за възможността три поредни месеца, при необходимост, всички хора, които са в неплатен отпуск и всички самоосигуряващи се лица, да получат безлихвен кредит от 1500 лв месечно, като срока за погасяването му ще бъде най-малко от 3 до 5 години, а срокът за погасяване - 10-годишен.

Пакетът включва и безлихвено финансиране на малки предприятия до 100 000 лв. с гратисен период 5 години и срок за погасяване 10 години, което ще даде възможност на всички малки бизнеси да възстановят дейността си и да оцелеят по време на кризата, за да може след това икономиката да се възстанови и да заработи.

По думите на Стоянова това са много по-разумните мерки, отколкото предложеното от БСП раздаване на по една минимална заплата на всеки за срока на извънредното положение.

Предвидена е и още една възможност за срока на извънредното положение - за хора, които са на борсата и получават обезщетение за безработица, за да могат да работят по трудови договори при селскостопански производители при един много облекчен режим на сключване на договорите без да губят своите обезщетения от Фонд "Безработица".

Редуцират се и глобите. За нарушаване на карантината глобата остава 5 000 лв., но за други по-леки нарушения за заповедите - например за разходка в парка ще е 300 лв., а при повторно ще е 1000 лв.

Приет е и текст, "който дава възможност на всички държавни органи и общини да вземат решения да редуцират или да освободят от наеми или такси за ползване, това е примерно такса пазар и тържища и др., своите наематели за срока на извънредното положение", обяви още Стоянова.

Main Menu