Ново изследване: БЦЖ ваксините намаляват десет пъти честотата на COVID-19

07 Апр 2020 16:01

В страните, които нямат политика за БЦЖ ваксиниране, се наблюдава десет пъти по-голяма честота и смъртност от Covid-19, в сравнение със страните, които прилагат тази ваксина. Това е установило проучване на медицински изследователи в САЩ и Великобритания, което анализира данни от 178 държави, пише economictimes.indiatimes.com.

 

БЦЖ или Bacillus Calmette-Guérin е ваксина срещу туберкулоза и се прилага още при раждането в страните, които в историята си са страдали от болестта, като Индия. Много богати държави, като САЩ, Италия и Холандия, никога не са имали политика за всеобщо БЦЖ ваксиниране, посочва интернет изданието.

Проучването разглежда случаите и смъртността на Covid-19 за 15 дни, между 9 и 24 март, в 178 страни. То заключава, че „честотата на Covid-19 е 38,4 на милион в страни с ваксинация с БЦЖ в сравнение с 358,4 на милион при липса на такава програма. Коефициентът на смъртност е 4,28/милион в страни с програми за БЦЖ срещу с 40/милион в страни без такава програма". От 178 проучени страни 21 не са имали програма за такава ваксинация, докато положението е неясно в други 26 държави.

„Докато очаквахме да видим защитен ефект на БЦЖ, мащабът на разликата (почти десет пъти) в честотата и смъртността (от Covid-19) между страни със и без програма за БЦЖ ваксинация беше приятна изненада“, казва д-р Ашиш Камат, съавтор на статията и професор по урологична онкология (хирургия) и изследване на рака в MD Anderson Cancer Center в Хюстън, Тексас.

 

През последните седмици БЦЖ се очертава като кандидат ваксина срещу Covid-19, а в момента в Австралия се провежда клинично изпитание на 4000 души за тестване на ефикасността ѝ срещу болестта. Какво означава това за хората, които са били ваксинирани с БЦЖ в детството си, все още не е ясно, тъй като SARS-CoV-2 продължава да се разпространява по света, заразявайки досега над 1 млн. души.

„Съществуват множество доказателства от добре проведени проучвания в престижни рецензирани списания, както и чрез произволно подбрани контролни тестове за ефективността на БЦЖ ваксината за осигуряването на защитен имунитет срещу вирусна инфекция“, каза д-р Камат, по телефона от САЩ.

„Страните с национална програма за БЦЖ ваксинация на цялото население изглежда имат по-ниска честота и смъртност от Covid-19. Това може да се дължи на известните имунологични ползи от ваксинацията с БЦЖ. При липсата на специфична ваксина срещу Covid-19, БЦЖ ваксинацията на населението може да играе роля за намаляване на въздействието на това заболяване“, се казва в статията, която в момента е на разположение на ResearchGate, портал, където учените споделят своите проучвания. Нейни съавтори са Пол Хегарти и Хелън Зафиракис от Университетската болница „Mater Misericordiae“, Дъблин, Ирландия, и Андрю Ди Нардо от Медицинския колеж „Бейлор“, Хюстън, Тексас.

Д-р Камат казва, че неговата институция също започва собствено клинично изпитание чрез ваксиниране на здравни работници. „Започваме проучване първоначално с около 1000 медицински работници, но с планове бързо да се разшири на много места, тъй като търсенето се увеличава. Първо ще ваксинираме здравните работници с най-висок риск, като тези, които работят в спешни центрове, и ще следим как се доказва защитата".

БЦЖ ваксината се използва при имунотерапия в ранен стадий при рак на пикочния мехур и д-р Камат е голям авторитет в тази област. Той е и президент на Международната група за изследване на рака на пикочния мехур.

По-рано тази седмица проучване на Нюйоркския технологичен институт също отбеляза, че страните с универсална ваксинационна политика, като Япония и Бразилия, изглежда са били по-слабо засегнати от Covid-19 в сравнение с тези, които не го правят, като Италия, САЩ и Холандия, посочва още economictimes.indiatimes.com.

Превод: "Гласове"

Main Menu