БЛС: Болниците ще издържат с 85%

08 Апр 2020 11:22

Притокът на пациенти в лечебните заведения е намалял драстично. Във всички болници положението е затруднено. Плановият прием е забранен със заповед на министъра. Остава болниците да разчитат на спешния прием, който е много по-малък, отколкото плановите пациенти. Това каза в ефира на bTV председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

Като проблем Маджаров изтъкна , че се налага да бъдат реорганизирани специалисти от едно в друго отделение, като добави, че не на всички места все още имат достатъчни количества предпазни средства.

Той заяви, че въпреки създалата се ситуация с коронавируса, бюджетите на болниците ще издържат с финансирането от 85%, което се предвижда като допълнителна мярка държавата. Припомняме, че на 6 март Български лекарски съюз договори с НЗО всички болници получават 85% от средномесечната заработка в периода на кризата.

В тази връзка вчера д-р Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници бе категоричен, че обещаните 85% от очакваните постъпления не стигали дори за заплати в малките болници.

Той подчерта и че малките общински болници се нуждаят от средства, за да се подготвят за работа с пациенти с Covid-19, което по негови думи означава "коренно различно превъоръжаване" с предпазни средства и дезинфектанти, а всичко това завишава разходите.

По думи на д-р Тотев част от колегите му вече не получават изцяло заплатите си.

Main Menu