България одобри началото на преговорите за ЕС на Албания и Северна Македония

08 Апр 2020 12:44

България приветства постигнатото съгласие за започване на преговори с Република Северна Македония и Република Албания за присъединяване към ЕС, съобщиха от Министерския съвет след днешното онлайн заседание.

Началото на преговорите за прием в ЕС е важно както за сигурността на региона, така и за доверието на гражданите на тези страни в европейските институции, е становището на българското правителство.

Единодушното съгласие бе постигнато на 24 март 2020 г. по време на видеоконферентна връзка на министрите, участващи в Съвета "Общи въпроси", а днес Министерският съвет одобри доклада на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева с резултатите от заседанието.

България е последователна в подкрепата на европейската перспектива на всички шест държави от Западните Балкани. Тази подкрепа ще остане наш дългосрочен външнополитически приоритет, който отстояваме и като съпредседател с Република Северна Македония на Берлинския процес.

Ключов принцип в процеса на разширяване продължава да бъде напредъкът според собствените заслуги. Очакваме страните да продължат с реформите и да показват съществени резултати. За България водещ ще бъде принципът за добросъседски отношения като хоризонтален критерий на всеки етап от преговорния процес.

В процеса на преговорите ЕС ще следи и напредъка в процеса на разширяване с постигането на осезаеми резултати от Република Северна Македония в изпълнението на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с България, а по отношение на Република Албания - защитата на правата на българското национално малцинство.

По време на видеоконферентното заседание на Съвета "Общи въпроси" бе обсъдено и координирането на усилията в борбата срещу разпространението на Ковид-19.

На днешното онлайн заседание бяха одобрени и резултатите от участието на министъра на вътрешните работи в извънредното заседание на Съвета "Правосъдие и вътрешни работи", формат "Вътрешни работи" на 4 март в Брюксел и от участието на българска делегация в редовното заседание на Съвета "Правосъдие и вътрешни работи", формат "Вътрешни работи" на 13 март 2020 г. в Брюксел.

В докладите са представени резултатите от дискусиите относно миграционната ситуация по външните граници на ЕС с Турция, Стратегическите насоки в областта на правосъдието и вътрешните работи, както и възможностите за подкрепа по линия на гражданската защита на ЕС в отговор на заплахата от коронавируса (COVID-19).

 

Main Menu