Прокуратурата: Задължение на МВнР е да ни сезира за консула в Хага

08 Апр 2020 14:57

До момента Прокуратурата на Република България не е сезирана във връзка с изнесената в средствата за масово осведомяване информация, с източник Министерство на външните работи, за български гражданин, завеждащ консулската служба в посолството ни в Хага, Кралство Нидерландия, който събира незаконно такса "коронавирус" от посетителите в консулската служба на посолството.

Това се казва в съобщение от пресцентъра на прокуратурата, след като стана ясно, че на 6 април самоволно в нарушение на законите е въведена такса "коронавирус" от консула ни в Хага - по 5 евро за българи и по 10 евро за чужденци.

По-рано днес външният министър Екатерина Захариева съобщи на брифинг, че ще бъде предсрочно прекратена командировката, консулът ще бъде върнат веднага в София и ще се образува дисциплинарно производство.

От прокуратурата казаха, че съгласно чл. 205 от НПК, отговорност на длъжностното лице, на което му е станало известно извършването на престъпление от общ характер, е незабавно да уведоми органа на досъдебното производство, както и да се предприемат необходимите мерки за запазване на данните за престъплението. В този смисъл, задължение на органа, командировал лицето, е незабавно да сезира ПРБ за установеното.

Main Menu