ВМРО: Ако големите вериги откажат да увеличат българските стоки, да им бъде наложен специфичен данък

09 Апр 2020 13:33

 

 

С приходите от налога могат да се подпомагат българските производители. Такъв пример има вече в Унгария. И нека не забравяме, че печалбите, които тези хипермаркети генерират в България, се изнасят в трети държави, те не остават в родината ни.

Острата позиция на ВМРО идва вследствие на писмо на Сдружението за модерна търговия (СМТ), в което членуват „Аванти“, „Билла“, „ДМ България“, „Кауфланд“, „Лидл България ЕООД & Ко“ и др., в което фирмите реагират на проекта на постановление на Министерския съвет за осигуряване на основни групи храни, произведени на територията на Република България в търговските вериги, изготвен от МЗХГ. Проектът предвижда повишаване на процента предлагани в магазините български продукти на регионален принцип и отделянето на специални места в обектите за родни стоки. Целта е да се подпомогнат нашите производители и така да се намали ударът от предстоящата световна икономическа криза.
Ние от ВМРО от години имаме принципна точна и ясна позиция, че подпомагането на хранителния бранш и леката промишленост трябва да е не антикризисна мярка, а целенасочена държавна политика. Категорично не приемаме твърдението на СМТ, че подобна стъпка може да доведе до повишаване на цените, ограничаване на избора и дефицит на много стоки и достигане до пазара на храни с ниско качество. В условията на световна пандемия, затворени граници и борба за оцеляване на държавите членки на ЕС не сме съгласни и с това, че предложените промени противоречат на законодателството на ЕС в редица области, като нарушаване на свободата на движение на стоки, ограничаване на конкуренцията и нерегламентирана държавна помощ.

Не приемаме и заплахата от задвижването на наказателна процедура срещу България, тъй като за нас извънредността на ситуацията в ЕС е достатъчен аргумент за засилване на регионалния протекционизъм. Унгария вече направи стъпка в тази посока и въведе специфичен данък над чуждестранните вериги, който да се използва за нарочна субсидия на унгарските производители. А в редица други държави отдавна съществуват подобни механизми.
Ето защо ние подкрепяме напълно действията на земеделското министерство, като освен за хранителните стоки предлагаме обхватът на политиката за подпомагане на нашите производители да бъде разширен и към промишлеността във всички аспекти на производствата. България има своите браншове, в които може да е конкурентоспособна не само на eвропейско, но и на световно ниво.

И не на последно място, напомняме на всички, че българският представител в ЕП и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки и неговият екип започнаха инициатива #ИзбериБългарското, като призоваха сънародниците ни да купуват само български стоки, а производителите могат да се свързват с нашите регионални координатори и да се възползват от безплатния сайт, за да рекламират стоките си.

 

Main Menu