В София тества лекари, полицаи и социални работници за коронавируса

09 Апр 2020 14:55

365 лекари, медицински сестри и медицински персонал от общинските V и IV градски болници са тествани за заразяване с COVID 19. Медицинският персонал е тестван с PCR тестове със средства от Столична община.

Това съобщи във "фейсбук" столичният кмет Йорданка Фандъкова.

По думите й предстоят PCR тестове да бъдат направени и на 95 медици от общинските I и II градски болници, в които има разкрити отделения за лечение на пациенти с COVID 19.

Фандъкова поясни, че 93 служители на дирекция "Аварийна помощ и превенция", доброволци от доброволното формирование на Столична община и служители на Общинска полиция са тествани в МВР болница с бързи тестове по програмата на МВР и Националния оперативен щаб.

До момента общият брой на тестваните медицински работници и служители, които работят директно с граждани, е 449.

Столичният кмет отбеляза, че от утре започва тестването на още 310 души с бързи тестове, които са закупили. Използват тестовете на производителя, с които са тествани и служителите на МВР.

Първи ще бъдат тествани 200 служители на общинския "Социален патронаж" - санитари, социални работници, шофьори, които всекидневно доставят храна по домовете на 1500 души. След тях тестове ще се направят и на 110 служители на Общинска полиция.

 

Main Menu