Президентът: Борисов гради образ на спасител върху страха от трупове

09 Апр 2020 19:59

Не сме минавали границата в отношенията с премиера. Всяка власт се нуждае от коректив, особено когато е взела решение да въведе извънредно положение, заяви президентът Румен Радев пред Би Ти Ви.

Когато армията от безработни се множи всеки ден, е неуместно да занимаваме хората с отношенията между нас. Не е време за емоции, избухвания и сърдити пози и в този спектакъл аз няма да участвам. Но и премиерът трябва да е наясно, че президентът и народът не са публика, от която трябва да очаква аплодисменти, допълни той.

Според интервюиращия Антон Хекимян, 90%т въпросите на зрителите са от типа: Защо президент и премиер не сте единни сега, докога ще гледаме първите мъже да сеят ненавист?

Показали сме единни действия, има взаимодействия по редица важни въпроси. Не мисля, че има проблем, заяви още веднъж Радев.

Не искам да се бъркам в работата на експертите, уважавам ги и винаги съм казвал, че трябва да се спазват препоръките им. Но нека се вслушаме в СЗО, която призовава за тестване и тестване, каза президентът.

"Кабинетът взе навременни и ясни мерки за социална изолация, проведе и хиперактивна информационна кампания. Това е безспорен факт", заяви Радев и допълни:

"Но не забравяйте - безплатни, масови тестове трябва да бъдат осигурени за хората. Не звучи добре, когато се казва - няма да тестваме, защото са скъпи. Когато миналата година кабинетът даваше големи суми за самолети, за газопроводи, не бяха ли скъпи?"

 

След като експертите са предложили тези мерки и изпълнителната власт ги е одобрила, те трябва да се спазват. Но ние драстично изоставаме с въвеждането на реални, ефективни икономически мерки. Това създава напрежение, категоричен е президентът.

На въпрос защо е направил изявление в деня на кончината на баща си, Радев заяви:

"След като съм обявил, че ще правя нещо, аз го правя. Така ме е възпитал моят баща - да се отнасям с дълг към всичко. Аз нямам нужда от личен говорител, който да обяви смъртта на моя баща. Премиерът се провъзгласи за мой говорител. Благодаря му."

Депутатите допуснаха Борисов да ги командва. Народните представители работят по команда на премиера многократно.

Някои мечтаят за военно положение, каза президентът. Не приемам премиерът да гради образа си на спасител върху страха, който сам раздухва, върху трупове, допълни той.

Дарих си цялата заплата още през март месец на възрастните хора във Видин. Дарителството е доброволен и личен жест, не бива да се случва по команда, убеден е Радев.

По думите му, дарението, направено от съпругата му е от личната ѝ фондация.

Задължително трябва да има помощи за бедните. Социалните мерки да са навременни, достъпни и безвъзмездни. Закъснели сме с мерките. Опасността е гладът да победи страха - гладният човек излиза на улицата и помита всички мерки, заяви държавният глава.

Необходимо е спешно преразглеждане на финансовите инвестиционни приоритети. Не се обсъжда финансовият резерв, с който разполагаме. В тази криза е изключително важно доверието между хората и институциите, каза Радев.

"Не съм казвал да се премахнат мерките, не критикувам карантината, апелирам да има управляемост. Хаосът при излизането от тези мерки може да е много голям. Обаждат ми се родители на деца с увреждания, за които тези мерки са непосилни. Не искам да става тук, както в Англия - полицията стана безсилна да спре хората, които излязоха в един момент в парковете. Нима на Витоша вирусите са повече отколкото в метрото", попита президентът.

"Това е в зимния период на месец грубо колко са това - близо 300 човека. От какво умират тези хора. Нека се замислим и за това. Няма ли да направим брифинг: Вчера умряха в България 300 човека, от тях 60 от онкологични, сърдечно-съдови заболявания, от глад, от студ, от липса на медикаменти, от липса на достъп до здравеопазване. Защо ги забравяме тези хора? Само сега ли се сетихме за възрастните хора в България? Преди кризата не бяха много в нашия фокус. Ще мине и тази криза и ние пак ще забравим, че има възрастни хора", каза той.

"Интересът на работодателите към схемата 60/40 ще покаже дали тя ще е успешна. За мен трябва да има безвъзмездни отпускания на средства за социално слабите хора. Вече казах, че гладът може да отнесе всякакви бариери и норми. Това ли трябва да се случи? Тези безвъзмездни средства могат да се вземат от бюджетния резерв и лимита на държавата. Как го направиха другите държави? Въпросът е, че трябва да се вземат решения, за да не се забавяме с излизането от кризата. Това ще доведе до намаляване на конкурентоспособността ни, ще доведе до бедност и безработица", каза още Радев.

Main Menu