Печат на тази страница

Търси се начин за производство на тестове в България

09 Апр 2020 20:51

Ще се търси възможност за възстановяването на закрит през 2001 г. институт, специализиран в произвеждането на тестове за да може да се произвеждат у нас тестове за COVID-19. Това се разбра от думите на премиера Бойко Борисов

Той съобщи, че утре ще има среща в Министерски съвет с ръководителя на този институт, за да се обсъди при какви условия може да се възстанови дейността му.

Ще опитаме, както имаме най-добрата ваксина срещу туберкулоза, ще се опитаме следващите месеци да възстановим дейността и съм убеден, че имаме потенциал да го направим, каза премиерът. Според него този институт е бил един от трите най-добри в света, след САЩ и Германия.

Премиерът отново повтори, че "физически" няма тестове в света. Днес съм възложим на нашата индустрия да се опитаме да произведем четчиците, те са със специална материя отпред, за да правим бартер, каза Борисов и напомни, че за надежден се смята бавният тест. Премиерът информира още, че на извънредно заседание на МС утре се очаква да се вземе решение за плащане на доставка на 1 млн. тестове от Южна Корея.

Main Menu