Печат на тази страница

Йордан Матеев: Подозираме, че регионалните производители са от сивия сектор

10 Апр 2020 08:28

Държавата не иска 50% родно производство, а 50% регионални производители. Откъде се появи тази продукция за милиони? Подозираме, че това са производители от сивия сектор. Имаме готовност да им помогнем, но не и с такава регулация.
Това заяви пред bTV Йордан Матеев, изпълнителен директор на "Сдружението за модерна търговия".

 

"Държавата иска от нас да изхвърлим всички успешни партньори - чуждестранни и доказали се големи български производители и да вкараме нови, които не знаем откъде се появиха. Къде се е продавала такава продукция до момента?", попита Матеев.

 

По думите му големият проблем не е за производителите, които трябва да напуснат търговските вериги, а за самите потребители. Ситуацията би довела до търговска война с други държави, защото ЕС непременно ще отговори с реципрочни действия.

 

"Това е против интересите на коректните български производители, нарушава законите на ЕС и ще ни се върне като бумеранг. Такива реципрочни мерки вече има в Северна Македония. Ние сме в търговска война със съседката си, защото БАБХ е спрял на границата стоки, които влизат в България. Агенцията в Северна Македония е отговорила по същия начин. Потребителите страдат, големите производители губят. Ще загубим много от това", категоричен беше Матеев.

 

"Помагаме на родните фермери, но не можем да заместим ролята на държавата и парите, които идват от Европа. Къде отидоха милиардите и защо не бяха насочени, за да се стимулират българските фермери? Те изнасят продукцията си, защото нямат склад, в който да я сложат. Цената пада и родния производител продава стоката си за два месеца. Ние нямаме откъде да купим. Затова търсим вносни стоки, съхранени в складове при съответната температура и годни за употреба", обясни още Матеев.

Main Menu