Държавата подкрепя артистите на свободна практика с 3 минимални заплати

10 Апр 2020 10:28

Мярка в подкрепа на артистите в условията на извънредно положение обяви министърът на културата Боил Банов тази сутрин.

Артистите на свободна практика ще имат право да получат по една минимална заплата, заедно с осигуровките, за периода на извънредното положение плюс месец след това - тоест за 3 месеца, стана ясно от думите на министър Банов на брифинг в Министерския съвет.

"В свободния сектор, в който са заети не малка част актьори, художници, литератори и други, ще се приложи следната мярка за най-нуждаещите се: за времето на извънредното положение, за 2 месеца, плюс още един след това ще се осигури по една минимална заплата плюс осигуровките. Това е една много важна подкрепа, за да се премине през извънредното положение", каза Банов и уточни, че се имат предвид всички хора от сферата на културата.

Той припомни, че заетите в държавните културни институции са подсигурени за 6 месеца, за да бъдат спокойни в своята работа.

От думите му стана ясно, че от подкрепа ще могат да се възползват артистите, които са били с месечни доходи под 1000 лв. през миналата година.

Банов подчерта, че "много държи" хората, които ще се възползват от тази мярка, да имат самочувствие и да отидат спокойно да заявят, че биха искали да получат такава. "Това не е социална помощ, това е една грижа в много тежка ситуация, както очакваме след това артистите да се погрижат за нашия дух, за нашия просперитет и за нашето позитивно очакване към живота", обясни Банов.

Парите ще се отпускат през Фонд "Култура" и ще се кандидатства онлайн и по пощата. Предстои обявяването на критериите. До другата сряда трябва да започне приемането на заявленията и след това изплащанията.

 

"Отделно от това разработваме сериозни механизми за след извънредното положение. Да се подготвим така, че дадем възможност да има повече проекти, които да наситим през Национален фонд "Култура". Обмислили сме сериозни неща - да увеличим, първо, драстично бюджетите на тези проекти. Досега 10% от стойността им беше за административни разходи. Сега ще пристъпим към 25-30%, за да можем да създадем устойчивост. Освен това ще удължим сроковете на тези проекти, които забавихме заради този вирус. Ще ги удължим във времето, за да има стабилност на екипите, които участват в тях", подчерта Банов.

Социалният министър Деница Сачева отбеляза, че се очаква около 1200 души от сферата на културата да бъдат подкрепени. "Около 2,7 млн. ще ни струва това, като с колегите от Фонд "Култура" ще създадем документацията", добави Сачева.

Main Menu