Българин с коронавирус се прибра от Нидерландия

16 Апр 2020 11:39

Българин, със симптоми на COVID-19, е минал през две летища, за да се прибере в родината със самолет от Нидерландия. След пристигането му веднага е било установено, че е болен от коронавирус съобщи bTV.

Той и съпругата му са работили на цветна борса в Нидерландия. Мъжът се е почувствал зле и е имал всички симптоми на коронавирус, но не е получил медицинско лечение там. Семейството решило да се прибере у нас, за да може да се лекува. Полетът към България е бил в петък вечерта.

Съпругата на мъжа е настанена в хасковската болница и също е с COVID-19. Личният лекар на двамата д-р Татяна Албанова първа разбрала за случая. Тя има медицинска практика в село Черногорово, от където са мъжът и жената.

"В петък вечерта случайно научих от майката на мъжа, че той е болен и ще се прибира в България. Помолих кмета да ми помогне да издирим телефона му, осъществих връзка с него. По време на разговора разбрах, че има дихателна недостатъчност, кашляше. Предложих му направо да отиде в медицинско заведение", разказа лекарката.

Семейството стигнало с такси до "Пирогов", където мъжът е диагностициран с COVID-19. Той остава в интензивния сектор, а жената със същото такси се прибира в селото рано сутринта. В понеделник тя е взета с линейка до болницата, защото вдигнала температура.

Според лекарката мъжът е взел някакви препарати, които свалят температурата и затова не е хванат при проверките на летищата. Не е имал много висока температура, а повече кашлица, уточни лекарката.

В село Черногорово са взети всички необходими мерки за безопасност на населението след този случай.

Main Menu