Болници и контактни на пациенти с коронавирус сами си плащат тестовете

23 Апр 2020 08:31

Проблемът дали и какъв вид тестове за коронавирус да се правят на постъпващите за лечение в болница пациенти стои пред цялата здравна система у нас. Също и защо при установена зараза не се заплащат тестове на близките им.

Това стана ясно от случая с масовото заразяване в УМБАЛ "Св. Иван Рилски",  където след установен пациент с коронавирус, се заразиха 12 лекари и 4 пациенти. След пламване на заразата в момента са затворени две отделения в болницата - по хематология и по гастроентерология.

Националният оперативен щаб съобщи на брифинга днес за още един лекар в болницата с положителен тест за коронавирус, но този път от друго отделение, което не бе уточнено.

Д-р Александър Йорданов, заместник-началник на Клиниката по хематология, обясни пред bTV, че всяка болница трябва сама да преценя дали да се тестват всички пациенти, които следва да бъдат настанявани в нея.

"През "Иван Рилски" месечно минават над 5000 пациента за процедури и над 10 000 за амбулаторни прегледи", обясни лекарят.

А защо не се правят по-надеждните PCR-тестове на пациентите, които проявят симптоми, докато са на лечение в болница, Йорданов обясни, че бързият тест излиза с резултат в рамките на минути, а PCR - може да блокира решенията за 24 часа. Така не може да се вземе решение дали даденият пациент да бъде изолиран сам или да остане за лечение с останалите в отделението. Именно след два бързи отрицателни теста за коронавирус не е установена заразата при нулевия пациент, който е развил пневмония, докато се лекува за онкологично заболяване. Понеже тестовете обаче не са надеждни, така той успява да зарази всички останали, тъй като лекарите са преценили да го лекуват за пневмония с антибиотична терапия.

 

"Бързите тестове могат да бъдат ползвани само за рисърчване, за установяване на епидемиологична обстановка. Никой не е давал инструкция на "Иван Рилски" да ползва каквито и да е тестове", каза шефът на Щаба проф. Венцислав Мутафчийски.

Той бе категоричен, че винаги при пневмония трябва да се направи на пациентите PCR-тест. "Затова в момента РЗИ е в столичната болница", възмути се лекарят.

"Когато се прави такова изследване, то се прави по указания на лекуващите лекари", каза обаче шефът на РЗИ - София Данчо Пенчев.

Д-р Ангел Кунчев пък каза, че има разписани инструкции как да действат в болниците, но от думите му не стана ясно какви, а само, че лекарите подценяват заплахата.

Лекарите твърдят обаче, че такива указания няма.

В момента състоянието на 12-те заразени лекари са в добро състояние, нямат никакви оплаквания, но са под карантина за 28 дни. Очаква се днес Гастроентерологията да отвори, а Хематологията - утре.

Може ли обаче да се стигне до криза в здравната система, при този начин на работа с коронавирус, тъй като не се тестват масово всички, д-р Александър Йорданов - смята, че е вероятно.

Стои въпросът и защо Националният щаб не тества контактните на заразените, в случая дори не са поети тестовете на близките на нулевия пациент.

"Вероятно колегите от РЗИ нямат достатъчен капацитет, за да тестват контактните", отговори лекарят.

Близките са платили тестовете си сами и са дали по 80 лв. за лабораторни тестове за коронавирус.

Зам.-шефът на Онкоотделението в болница "Иван Рилски" смята, че трябва да бъде продължено лечението на пациентите с онкологични заболявания в болниците, но те трябва да бъдат изследвани за коронавирус, като по препоръка на Оперативния щаб личните лекари трябва да издават направления и всеки такъв пациент, който постъпва в болница, трябва да бъде тестван. /Източник: Дир.бг.

Main Menu