Жените с COVID-19, дошли от Нидерландия, пътували с автобус от София до Хасково

05 Май 2020 12:44

Заразените с коронавирус жени, които се прибраха в хасковското село Брястовица с полет от Нидерландия, са пътували с автобус от София до Хасково.

Първоначално Националният оперативен щаб съобщи, че се издирва таксиметров шофьор, който е возил жените. От Областния кризисен щаб обаче днес съобщават, че двете жени са излъгали, че са се прибрали с такси от летището до Хасково. След няколкодневно издирване на шофьора е станало ясно, че те са се прибрали с автобус от столицата до Хасково, а от там до село Брягово с такси, пише haskovo.net.

На 1 май двете жени на 41 г. и на 42 г. се завърнаха с полет от Нидерландия, като още преди завръщането си те са дали положителен тест. Защо не са уведомили здравните власти, а са пътували до родното си село, не е ясно. Автобусът е тръгнал от столицата в петък следобед и е пристигнал в Хасково привечер, здравните власти издирват всички контактни на жените лица от автобуса.

Жените са в добро общо състояние, консултирани са с инфекционист от хасковската болница.

Положителна проба е дала и 16-годишната дъщеря на семейството от с. Криво поле, което в края на април се прибра от Нидерландия, а майката и синът ѝ бяха приети в болница с диагноза COVID-19. С потвърдена коронавирусна инфекция е и 67-годишна жена от община Хасково. Тя е пътувала с друг полет, но отново се е завърнала от Нидерландия на 1 май. Със същия самолет е пътувало и семейството, оставено за лечение в Инфекциозна болница в София. Жената е без симптоми и е поставена под 28-дневна домашна карантина.

Main Menu