От 1 юни плажовете очакват туристите

06 Май 2020 14:45

 

На 1 юни плажовете на морето ще бъдат готови за началото на летния туристически сезон. Това обяви в сутрешния блок на БиТиВи туристическият министър Николина Ангелкова.

Тя посочи, че в указанията за едно плажно място пространството трябва да бъде 8 квадрата. За един чадър с два шезлонга нормалното разстояние е 16 квадрата, но Ангелкова е поискала разстоянието да бъде 20 квадрата за сигурност.

По думите й много трудно и много предизвикателно ще бъде лятото, защото е с много неизвестни. Ангелкова се надява летният туристически сезон да стартира от 1 юли, когато евентуално да можем да посрещнем и чужденци от държавите, които са нискорискови от гледна точка на заразата с коронавирус.

Винаги българите са били пазар номер едно, на който разчитаме по отношение на туризма. Безплатните чадъри и шезлонги са едни от мерките, които се предприемат за спасяването на летния сезон, каза тя. Ангелкова е предложила още на Министерския съвет при това положение да бъдат намалени концесионните възнаграждения.

Нито концесионерите, нито наемателите, нито туроператорите, ресторантьори и хотелиерите не очакват печалба това лято, изтъкна туристическият министър.

За хотелите са изготвени указания и препоръки, като са съгласувани с Министерство на здравеопазването. Ангелкова очаква другата седмица официално да бъдат обявени всички указания, които да спазват всички.

Разстоянието между масите в ресторантите ще бъдат 1.5 метра.

Main Menu