Групата съветници от БСП внася предложение за допълнително облекчение на редица дейности

07 Май 2020 15:52

Днес съветниците от БСП в местния парламент депозираха предложение за допълнително облекчение на редица дейности след приключване на периода на извънредното положение. Внесеният материал е следствие от предложенията, които бяха направени в зала на последното заседание на Общински съвет- Пловдив. Въпреки, че бяха отхвърлени тогава, сега Кметът ги припознава и внася като свои. Очаква се краят на извънредното положение да бъде на 13 май, съответно предложението на БСП, касаещо отпадането на такса „тротоарно право“ за срок от 3 месеца след премахване на мерките, е предложено от общинската администрация с дата – 31.08.2020г.

„За да бъдем изцяло справедливи и солидарни със затрудненията на местните култура, спорт и бизнес, предлагаме отпадане на задължение за заплащане на наемна цена от страна на наематели на общински нежилищни имоти по действащи наемни правоотношения с Кмета на Община Пловдив и Кметовете на райони, за срок от 13.03.2020г. до 31.08.2020г.“, заяви Председателят на ППГОС от БСП – Николай Радев. Той обясни, че на 09.04.20 г. е прието това да се случи само за периода на извънредното положение, затова отново предлагат удължаване на срока с 3 месеца.
Неговият колега Йордан Василев разясни кои дейности попадат в категорията наематели на нежилищни общински имоти - езикови и танцови школи, туроператори, школи по изкуствата и занаятите, галерии, културно-развлекателни и научни дейности, фондации и сдружения с нестопанска цел, развиващи обществено полезна дейност, спортни обекти, увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе сладкарници. „Гореизброените дейности няма как да възобновят дейност по нормален начин, да генерират приходи, равни на приходите им преди извънредното положение, съответно няма как да се справят със заплащане на наем, изплащане заплати на персонал, покриване на разходи за дейността си и да имат и пълноценна печалба“, допълни мотивите на групата социалисти той.

До инж. Александър Държиков
Председател на Общински съвет – Пловдив

 

ПРЕДЛОЖЕНИЕ
от
ППГОС на БСП - Пловдив


ОТНОСНО: Вземане на решение за отпадане на задължение за заплащане на наемна цена от страна на наематели на общински нежилищни имоти по действащи наемни правоотношения с Кмета на Община Пловдив и Кметовете на райони, за срок от 13.03.2020г. до 31.08.2020г.


Уважаеми г-н Председател,
Уважаеми госпожи и господа – общински съветници,

С решение на Общински съвет - Пловдив от 09.04.2020 г. за заплащане на наемна цена от страна на наематели на общински нежилищни имоти по действащи правоотношения с Кмета на Община Пловдив и Кметовете на райони, то бе преустановено за периода на извънредното положение, обявено от Народното събрание.
Попадащите в категорията на наематели на нежилищни общински имоти са езикови и танцови школи, туроператори, школи по изкуствата и занаятите, галерии, културно-развлекателни и научни дейности, фондации и сдружения с нестопанска цел, развиващи обществено полезна дейност, спортни обекти, увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе сладкарници.
Гореизброените дейности няма как да възобновят дейност по нормален начин, да генерират приходи, равни на приходите им преди извънредното положение, съответно няма как да се справят със заплащане на наем, изплащане заплати на персонал, покриване на разходи за дейността си и да имат и пълноценна печалба.

Уважаеми господин председател,
Уважаеми госпожи и господа общински съветници,

Във връзка с гореизложените факти и на основание чл. 21, ал. 1, т. 8, т. 23 и ал. 2, във връзка с чл. 17, ал. 1, т. 1 от Закона за местното самоуправление и местна администрация, както и във връзка с обявеното на 13.03.2020г. от Народното събрание на Република България извънредно положение, предлагам на Общински съвет – Пловдив да вземе следното
Р Е Ш Е Н И Е :

1. Дава съгласие за отпадане на задължението за заплащане на наемна цена по действащи наемни правоотношения за наематели на общински нежилищни имоти на територията на Община Пловдив и на ползватели на общински нежилищни имоти на територията на Община Пловдив, плащащи наем чрез обезщетение, които са пряко засегнати от въведените със Заповед № РД-01 -124/ 13. 03. 2020 г., допълнена със Заповед № РД-01-131/ 17. 03. 2020 г., изм. със Заповед № РД-01-139/ 19. 03. 2020 г., изм. със Заповед № РД-01-154/ 26. 03. 2020 г. на Министъра на здравеопазването противоепидемичните мерки, за период от началото до 3 месеца след края на обявеното с Решение на Народното събрание извънредно положение, т.е. от 13. 03. 2020 г. до 31.08.2020 г., за установяването на което пряко засегнатите лица подписват декларация по образец, представляваща неразделна част от настоящото решение.

2. Определя следните видове дейности за които приема, че същите търпят загуби в следствие на въведените със Заповед № РД-01-124/13.03.2020г., допълнена със Заповед № РД-01- 131/17.03.2020 г. изм. със Заповед № РД-01-139/19.03.2020 г., изм. със Заповед № РД-01- 154/26.03.2020 г. на Министъра на здравеопазването противоепидемични мерки, а именно: увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе сладкарници, езикови и танцови школи, туроператори, школи по изкуствата и занаятите, галерии, културно-развлекателни и научни дейности, фондации и сдружения с нестопанска цел, развиващи обществено полезна дейност, спортни обекти.

3. Възлага на Кмета на Община Пловдив да одобри ред за кандидатстване и одобрение на лицата по т. 1 от настоящото решение.

4. Възлага на Кмета на община Пловдив и Кметове на Райони, да предприемат съответните действия за изпълнение на настоящото решение.

 


С уважение,
Николай Радев
Председател на ППГОС на БСП - Пловдив

 

 

Main Menu