БСП искат оставката на Захариева заради декларация за ВСВ

08 Май 2020 17:12

БСП се обявява категорично против присъединяването на България към разпространена декларация на министрите на външните работи на Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и САЩ по повод 75 години от края на Втората световна война. В нея се казва, че изкривяването на историческите събития, довели до Втората световна война и до разделянето на Европа като неин резултат, е тъжен опит да се подправи историята от страна на Русия.

Според социалистите подобни декларации омаловажават милионите жертви, сложили край на най-човеконенавистния режим в световната история.


Те подчертават, че следвоенното институционално и политическо устройство на Европа и света е резултат от постигнатите споразумения от Антихитлеристката коалиция (СССР, САЩ и Великобритания) в Ялта и Потсдам през 1945 г. Те бяха реализирани в резултат на победата над фашизма във Втората световна война, в резултат на жертвата и саможертвата на милиони европейски граждани и антифашисти, сред които хиляди български антифашисти и войници, изтъкват от БСП.

Според левицата подобни интерпретации не допринасят за установяването на историческата истина както за събитията, довели до Втората световна война, така и за нейния ход и резултат.

По тази причина те настояват външния ни министър Екатерина Захариева да оттегли подписа си, а премиерът да внесе в парламента нейната оставка.

От БСП смятат за неоспорим факт, че Денят на победата - 9 май 1945 г., е затворил "най-кървавата страница в историята на човечеството" и е дал шанс за траен мир и за създаването на обединена Европа, от която днес е част и България.

По-късно днес от АБВ също настояха за оставката на Захариева заради подписаната "манипулативна " според тях декларация.

Main Menu