Ямбол зове за помощ лекари от други градове, ще спират социалните на избягали от блокадата

08 Май 2020 19:47

 

Кметът на Ямбол Валентин Ревански призова на помощ лекари от страната в местната болница "Свети Пантелеймон" заради постоянно увеличаващите се случаи на заразени с COVID 19. Въпреки че квартал "Райна Княгиня" е затворен от понеделник, iброят на положителните проби нараства и в петък бяха регистрирани още 5 като 3 са от ромската махала. Другите двама заразени са на англичани и жител от друг район.

"Ситуацията е много тежка и засега е под контрол, но ако дойде нов поток от болни, положението ще стане критично", заяви зам. директорът на МБАЛ д-р Валентин Вълчев.

В болницата обмислят отваряне на трето отделение само за болни от К-19 след като второто, в каквото бе превърнато белодробното, вече се запълни, но медиците не достигат.

56 са заразени в Ямбол като 30 от тях са настанени в здравното заведение. В града дори се заговори за налагане на пълна карантина като в Банско, но властите не обсъждат такъв вариант.

"Не мисля, че се налага. Ситуацията не е критична - от 9 проби м ромската махала само 3 са положителни. А що се отнася до подкрепление от медици от други градове, Ямбол разполага с достатъчно здравни специалисти. Въпросът е, че те са извън структурата на МБАЛ и смятам, че е колегиално да помогнат на лекарите в "Свети Пантелеймон"", заяви областният управител Димитър Иванов.

Властите затегнаха още повече блокадата на ромския квартал и от него вече може да се излиза само със служебна бележка от работодател, до аптека или болница. Според кмета Ревански обаче там трябва да бъдат въведени още по-строги мерки и призова Националния оперативен щаб да даде указания как да се действа. Проблемът бил, че част от живущите в ромската махала не проявявали разбиране към ситуацията, били недисциплинирани и безотговорни и е трудно да им се повлияе. В понеделник сутринта се наложи линейка насила да отвежда местен в болницата след видими сиптоми за COVID 19, който свободно се разхождаше по улиците на квартала.

Заради положението в Ямбол Ревански призова заведенията да не бързат да отварят въпреки отменените противоепидемични мерки. За овладяване на ситуацията пълен списък с жителите на затворения квартал "Райна Княгиня" са били предадени на социалните служби. В случай, че някой от тях бъде засечен в града без неоснователна причина, той ще бъде лишен от социални помощи. За контрола по спазване на карантинните мерки е натоварена общинска полиция.

Според кмета преди влизане в предприятие работодателите трябвало да проверяват здравословното състояние на работещите. И се обяви за използването на бързи тестове, за да се запази здравето на останалите служители. /24chasa.bg

Main Menu