Христо Мутафчиев скочи на Рашидов заради Банов

11 Май 2020 17:16

Вежди обиди честта на нашата професия, наричайки актьорите ”хора, които по цял ден готвят и перат в телевизионните студиа”, възмутен е артистът. Да стреляш в гърба на войниците от своята армия, докато те водят битка с невидим и коварен враг, намирам за недостойно, пише той

Шефът на Съюза на артистите в България (САБ) Христо Мутафчиев излезе с много остър коментар срещу Вежди Рашидов, по повод вчерашното интервю на депутата по БНТ.

Председателят на Комисията по култура и медии в парламента заяви , че ще поиска среща с премиера Бойко Борисов, за да обсъди управлението на Министерството на културата.

 

Причината за това е обявата за даване под наем на къщата музей на Андрей Николов в центъра на София, наричана още Червената къща.

Рашидов обяви, че имал „голям грях“, защото предложил на Бойко Борисов Боил Банов за министър на културата, който преди това му беше заместник. „Дължа голямо извинение на премиера и на обществото за избора, който аз му дадох, за да продължи управлението на институцията. Това е мой голям грях“. Без пряка да иска оставката на Боил Банов всъщност идеята на Вежди Рашидов е точно такава – наследникът му на поста да се оттегли.

Скулпторът заяви още, че от Министерство на културата нямало смисъл, защото било Министерство на театрите, а и телевизиите били на театрите – защото показвали само актьори, които „готвят и перат“, но не и творци от другите изкуства.

Ето позицията на Христо Мутафчиев, публикувана във фейсбук:

„Приятелите трябва да си казват всичко!

В последните няколко часа ми се обадиха много гневни колеги с предложение и настояване към мен да поискам оставката на Вежди Рашидов като председател на комисията по Култура!

Първо, защото с думите си той обиди честта на нашата професия, наричайки актьорите „хора, които по цял ден готвят и перат в телевизионните студиа“. Второ, затова че се опитва да настройва изкуствата едно срещу друго, тъй като телевизиите канели само актьори в студиата си.

Нима Теодор Ушев не е съвременен художник с национално и световно значение, нима Теодосий Спасов не е музикант и композитор от световно измерение, нима Георги Господинов и Милен Русков не са автори, превеждани по цял свят! Това са творци с огромен смисъл за българската култура и винаги са добре дошли в телевизионните студиа. Всички тези личности са част от театъра, защото театърът е симбиоза между всички изкуства.

Лично съм обиден от думите на Вежди Рашидов, произнесени в ефира на БНТ.

Обиден съм, че като бивш министър на културата, с когото съм работил и с когото сме обсъждали и осъществявали идеи за подобряване стандарта на живот на всички наши колеги (нещо, което никога не съм крил), именно Вежди Рашидов като бивш министър на културата, който преди години вярваше в тази институция, в момента унищожава с лека ръка доверието към нея, подхърляйки уж небрежно, но смело риторичния въпрос: „За какво е това министерство?“.

Във времето, в което ти, Вежди беше на чело на тази институция, строеше мостове, а днес взривяваш всичко, което самият ти сътвори! Защо?

Министърът на културата не е само „Аз! Аз! Аз…“. Министърът на културата, който и да е той, е само част от един огромен екип, той е част от нас. Ти също беше част от нас…

Да стреляш в гърба на войниците от своята армия, докато те водят битка с невидим и коварен враг, намирам за недостойно!“

Main Menu