Грантова схема от 40% от минималната заплата в помощ на автобусния транспорт

13 Май 2020 19:23

В момента текат разговори съвместно със социалния министър Деница Сачева и вицепремиера Томислав Дончев за грантова схема в сектор обществен превоз на пътници. Става въпрос за маршрутите до труднодостъпните, слабо населени и планински райони. Прогнозите са, че мярката ще обхване между 25 хил. и 30 хил. лица, заети в този сектор. Това заяви министърът на транспорта Росен Желязков пред bTV.

"Схема, която да позволи да се подпомогне заетостта паралелно с мярката "60 на 40" в размер около 40% от минималната работна заплата, включително и осигуровките за тази сума. Мярката ще се ползва няколко месеца и ще бъде достъпна за всички, които са заети в бранша", посочи транспортният министър.

Желязков обяви, че през следващите дни и седмици ще стане ясно при какви условия ще се осъществява пътуването на европейците през лятото. Преди часове Европейската комисия препоръча да се премахнат ограниченията за пътуване в рамките на ЕС.

Според Желязков основните акценти в позицията на ЕК са три, а именно - пропорционалност, координация и смекчаване на режима с всички противоепидемични и предпазни средства.

Условно координацията ще се осъществява на три нива - между съседни държави, между държави членки и между държави от ЕС и трети страни.

По думите на Желязков тепърва предстои България и Гърция да уточнят при какви условия ще се пътува между двете страни.

Тема от последните дни, която усилено се дискутира от българите в началото на летния сезон, е предложението на Министерството на туризма след почивка в Гърция да се прилага задължителна 14-дневна карантина. Мнозина видяха в това един вид задължаване на българите да почиват на родното Черноморие.

 

"Не, това ми се струва твърде конспиративно. Ако конспирацията е в полза на българското, аз няма да се бунтувам срещу нея. (...) Дали ще е с карантина или тест - това ще стане координирано през следващите дни и седмици, така щото свободното движение на хора организирано или индивидуално да бъде възстановено в обемите, които самата епидемична обстановка позволява", коментира Желязков.

Според него е добре да се спазва принципът на симетричност, т.е. - мерките трябва да са координирани, а не да се прилагат едностранно.

Относно новите локомотиви за БДЖ, той каза, че утре изтича срокът за обжалване за избор на 10 нови локомотива. "Ако не мине котка път, на 21 май ще бъде подписан договор. Избран изпълнител е "Сименс". Договорът предвижда следващата година да имаме поетапно всички локомотиви, което ще обезпечи до голяма степен превозите на средни и дълги разстояния", обяви Желязков.

Паралелно с това тече и доставка на 16 мотриси, която се обжалва от един от потенциалните участници, които обаче са били отхвърлени - първата на ниво ВАС, а втората - от КЗК.

"По отношение и на субсидиите, и на капиталовите средства за железниците ресурсът е обезпечен. Не може да се очаква недостиг на финансови средства", посочи министърът.

Министърът припомни, че вече има мярка за субсидиране с 35 евро на седалките при чартърните полети.

Относно ситуацията в пътната безопасност, той я определи като сериозна, за която се изискват и извънредни мерки.

"Когато има смърт и шофьорът е пил или е употребил наркотици, нека да има крути мерки - и затвора, и отнемане на автомобила", обясни Желязков, подкрепяйки предложените от главния прокурор промени в Наказателния кодекс.

Main Menu