Фондация „За Нашите Деца” бе избрана за член на Съвета за развитие на гражданското общество

15 Май 2020 16:55

Фондация „За Нашите Деца“, заедно с още 13 организации от гражданския сектор бе избрана за член на Съвета за развитие на гражданското общество (СРГО) към Министерски съвет. Общо четири организации, работещи в областта на закрила на децата и семейството, ще участват в Съвета.

Благодарим на всички, които ни гласуваха доверие и дадоха своя глас за нашата организация. Работата за повишаване на общественото доверие към организациите от гражданския сектор в България е висока отговорност и чест за нас. Вашето доверие ни мотивира още по-силно да работим в тази посока в контекста на защита на семейството и правата на децата, както го правим вече 28 години. Опитът ни показва, че само когато се зачитат позициите и практиките на гражданското общество, може да се създават и реализират ефективни и насочени към хората политики. Ние се ангажираме да бъдем мост между Съвета и гражданските организации, които останаха извън него, за да направим работата на Съвета още по-ефективна и насочена към утвърждаване на ролята на гражданското общество.

Фондация “За Нашите Деца” вече 28 години работи активно за промяна на политиките в защита на правата на децата, в подкрепа на децата в ранна възраст и на семействата в риск.

Организацията ни е член на Националния съвет за закрила на детето към председателя на ДАЗД, на Националния съвет за социално включване, в които ни представлява нашият изпълнителен директор Иванка Шалапатова. Тя е и заместник-председател на сформираната по наша инициатива работна група за създаване на Стратегия за ранно детско развитие към Министерство на образованието.
Представител на фондацията в Съвета за развитие на гражданското общество ще бъде нашият заместник изпълнителен директор Пламен Сивов.

Съветът за развитие на гражданското общество е консултативен орган, председателстван от вицепремиера по икономическите въпроси Томислав Дончев и в състава му влизат 14 граждански организации, избрани между 123 кандидати с гласуване, в което вота си дадоха 286 организации.

Съветът ще участва в разработването и провеждането на политики в областта на гражданското общество, ще координира изпълнението на националната стратегия за развитие на гражданското общество, ще предлага на правителството план за реализация на целите й, ще събира информация за потребностите и проблемите на гражданските организации, както и за резултатите от тяхната работа, ще дава становища по всички проекти на нормативни актове, отнасящи се до дейността на гражданските съвети.

Тук можете да се запознаете със списъка на всички класирани и участвали в избора организации: https://voting.government.bg/publicLists/ranking

 

 

Main Menu