Военните ни остават в Афганистан, Косово и Ирак въпреки COVID-19

15 Май 2020 18:59

България продължава да изпълнява поетите ангажименти в операциите и мисиите на НАТО в Афганистан, Косово и Ирак, въпреки настоящата пандемия от коронавирус.

Това заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов по време на проведеното видеозаседание на военните комитети на Европейския съюз и НАТО, проведено на 13 и 14 май, съобщиха от Министерството на отбраната.

Сигурността и стабилността на Западните Балкани и Черноморския регион са стратегически приоритет за България. Потвърдена беше готовността на страната да бъде домакин на Регионалната координационна функция на НАТО за Черно море.

В изказването си на форума на 13 май адмирал Ефтимов посочи негативното въздействие, което оказва пандемията от COVID-19 върху всички сфери на обществения живот, включително в областта на сигурността и отбраната.

 

"Следва бързо да се адаптираме към тази нова обстановка", заяви адмирал Ефтимов.

Той приветства инициативата на Европейската служба за външна дейност и военния секретариат за създаване на механизъм за споделяне на информация за помощта, която военните оказват на гражданските власти в отделните държави членки при борбата със заразата.

"Всяка криза предоставя възможности, от които следва да се възползваме, за да бъдем по-подготвени при бъдещи кризисни ситуации от подобен характер", заяви адмирал Ефтимов.

Адмирал Ефтимов акцентира за ролята на българския медицински екип в състава на мисията в Мали, където военните ни медици са реагирали адекватно в усложнената обстановка.

Заседанието бе ръководено от председателя на Военния комитет генерал Клаудио Грациано и в него участваха председателят на Военния комитет на НАТО главен маршал от авиацията сър Стюарт Пийч и представител на Европейската комисия. В обръщение върховният представител на Съюза по въпросите на външните политика и политиката за сигурност Жозеп Борел Фонтелес подчерта ролята на комитета и приветства военните ръководители за приноса им към мисиите и операциите на Евросъюза.

Участниците в онлайн форума обсъдиха въздействието на пандемията върху военните мисии и операции на ЕС и адаптирането им в съответствие с мерките за борба с кризата.

Общо бе мнението на командващите от Алианса, че при такива извънредни обстоятелства - здравето и сигурността на военнослужещите остават от първостепенно значение. В същото време оперативните дейности на военните мисии и операции трябва да продължат.

Висшите военни приветстваха навременните мерки от новосъздаденото звено за планиране на военни мисии и операции в съюза, и откроиха способността за стратегическа въздушна медицинска евакуация и военната мобилност като ключови в условията на криза от подобен характер. За очакваната втора вълна от COVID-19 препоръчаха интегриран подход между цивилните и военни структури на ЕС.

На заседанието на Военния комитет на Алианса бяха обсъдени текущите операции и мисии на НАТО, ангажиментите на съюзниците и развитието на обстановката в Афганистан, Ирак и други райони от стратегическа важност за пакта.

На заседанието бяха обсъдени и действията на НАТО по подпомагане на съюзниците и партньорите в борбата за преодоляване на проблемите от създалата се ситуация с COVID-19./news.bg

 

Main Menu