От 22 май отварят детските градини, но призоваха децата да останат вкъщи

19 Май 2020 11:19

 

Детските градини и ясли отварят врати от 22 май. Дейността ще се поднови при строго спазване на всички противоепидемични мерки.
Това стана ясно от обявения брифинг в Министерския съвет, на който присъстваха министъра на образованието Красимир Вълчев и здравния министър Кирил Ананиев.

 

"Ако могат децата, да останат вкъщи. Това е най-сигурната среда. Не препоръчваме, ако друга възможност съществува, родителите да пускат децата. Опасността и епидемията далеч не са преминали. Има голям процент родители, които в момента се колебаят", призова министър Вълчев.

 

Общините ще взимат решение кога да отворят детските градини до 1 юни. Очаква се по-голямата част да отворят през следващата седмица. Предполага се, че групите да са от по 10-11 деца, в големите градове - между 12 и 18 деца в група. Очаква се този брой да намалява.

 

Родителите ще подпишат и декларации, с които ще информират, че са запознати с всички мерки и доброволно са пожелали тяхното дете да постъпи в детската градина, обясни здравният министър Кирил Ананиев.

 

Предвидени са редица мерки, които гарантират спазването на дистанция. Въпреки това обаче образователният министър заяви - няма как да се спазва дистанция при децата. Температурата им ще се мери и с живачен термометър.

 

"Няма да правим извънредна система. Много често в градините и яслите установяваме карантина по повод други заболявания. Действа се по същия начин. Зависи от големината на заведението", обясни д-р Ангел Кунчев по повод журналистически въпрос как ще се процедира, ако има данни за заразени с коронавирус деца.

 

Притесненията са относно персонала и родителите вкъщи, които могат да се заразят.

 

"Направихме поучвания по въпроса с персонала. До 10% са тези, които заявяват, че не биха се върнали на работното си място. Всеки има право да заяви отпуск. Такъв се ползва предимно от учителите през лятото. Анализът от проучванията засега показва, че нямаме проблем да обезпечим с персонал провеждането на процеса", обясни още министър Вълчев.

Main Menu