Правителственият проект за бензиностанции - идея на Марешки

19 Май 2020 19:35

Изграждането на държавна верига от бензиностанции е идея на лидера на ВОЛЯ и зам.-председател на НС Веселин Марешки още от 2017 г., стана ясно от предизборните приоритети на партията, които той припомни днес.

"За първи път тогава заговорих за тази идея. Много пъти през последните три години призовавам за такава мярка срещу необосновано високите цени на горивата у нас. Добре е, че най-после ме чуха. Но по-важното сега е как точно ще се осъществи проектът", заяви за Dir.bg политикът.

Марешки изрази принципна подкрепа за този ход на кабинета, но предупреди, че ако искат да е успешен, трябва да копират неговия бизнес модел - ниски надценки, повече оборот, още по-ниски цени. Нещо повече - още след пускането на новината от кабинета, той излезе с позиция, че именно експертите на ВОЛЯ трябва да оглавят този проект, за да има гаранция, че ще се реализира правилно.

"Ние имаме нужния опит, минали сме вече по този път, можем да помогнем много.", заяви Марешки.

Лидерът на ВОЛЯ сподели опасенията си, че има опасност идеята да се изкриви и опорочи. " Хора, които са грабили и разпродавали България на безценица, сега са против. Дано не намерят подкупни чиновници и да провалят проекта", коментира той. По думите му милиони българи отдавна чакат справедливи цени и че не е по силите само на него и екипа му да покрият цялата страна. "Държавата има тази мощ и е правилно да се намеси, за да може милиони левове да остават в хората", категоричен е Марешки.

Според него, с максимум 100 бензиностанции държавата може да постигне ефекта, който очаква - не само намаляване на цените, но и изсветляване на бизнеса, прибиране на повече данъци, намаляване и на другите цени, свързани с цените на горивата, увеличаване на потреблението. По предварителни изчисления проектът не би трябвало да струва повече от 100 милиона евро, смята зам.-председателят на НС. Държавната компания не е задължително да купува гориво от "Лукойл". Това може да стане и от Гърция, Румъния, а ако трябва и от Близкия изток. "Така със сигурност ще се дисциплинира и производителят в България", каза още Марешки.

Той обори твърденията, че ниски цени в този бранш са невъзможни. "Първо - има крах на световния пазар. Второ - щом на нашите бензиностанции цените са около 1,40 за литър, а на останалите - над 1,80 лева, и не само, че не сме фалирали, напротив, имаме все повече и повече клиенти, значи може да се работи по този модел. Не се притеснявам, че държавата ще се намеси в този бизнес, точно обратното. Тя ще подейства отрезвяващо на тези, които се самозабравят с надценките и брутално грабят от народа", заяви Веселин Марешки.

Политикът-предприемач обясни, че ако държавният проект не сработи както трябва или се провали, това няма да повлияе на неговата дейност. Марешки съобщи, че всеки ден получава десетки молби от хора от цяла България да отвори бензиностанция в техния град.

Main Menu