Кирил Ананиев: Не съм изпуснал контрола

20 Май 2020 11:13

"Категорично не съм изпуснал контрола в заповедите си." Така здравният министър Кирил Ананиев отговори в студиото на БНТ на критиките за непрекъснатите промени в заповедите си.

Това е ново заболяване и ние искаме да предприемем най-добрите мерки за ограничаване на заболяването. Промените в заповедите не са заради непрофесионализъм, а заради превантивни и по-ранни мерки за ограничаване на заразата от коронавируса, обясни Ананиев.

Това е нестандартна ситуация със специфично заболяване. В цял свят е така, а в един период от време дори Световната здравна организация (СЗО) подтикнала страните да се опитат на принципа проба-грешка да ограничат заболяването.

Ананиев обясни, че в повечето държави е бил създаден Оперативен щаб, в който са влезли лекари със специализация за лечението на вирусни заболявания. Ананиев работи прекрасно с щаба, винаги координират нещата. По време на брифингите се задават медицински въпроси, затова и той не присъствал. "Не се чувствам изместен, защото непрекъснато сме заедно.

 

"Щабът ще го има дотогава, докато прецени министър-председателят", посочи здравният министър. Според него щабът може да продължи работа най-малко до приключване на извънредната епидемична обстановка. Не е мислено още дали извънредната обстановка ще бъде удължавана. Преди изтичането на периода й гражданите ще бъдат уведомени какво да правят оттук нататък.

Девет страници са указанията и мерки, които трябва да се спазват от детските градини при отварянето. Според Ананиев мярката е своевременна, но това не означава, че епидемията е преминала. Има не малко родители, които изпитват трудности да гледат децата си и да ходят на работа.

 

Предвидени са всички мерки, но отиването в детските градини е доброволно решение на самите родители, които са запознати с рисковете и противоепидемичните мерки, обясни Ананиев. Кметовете ще създадат необходимата организация за отварянето на детските градини и ясли, а в случаи, в които има заболял човек от персонала от коронавирус, той ще бъде заменен с друг, поясни здравният министър.

В отговор на критиките на президента Румен Радев, че откакто управлявал премиера Бойко Борисов населението се стопило, Ананиев заяви, че това, което твърди държавният глава, е неуместно и ненужно на никого. Той посочи, че рязко - над два пъти - е намаляла детската смъртност, а през последните години има увеличение и на продължителността на живота на хората. Притеснителна е раждаемостта и смъртността в страната, но такива проблеми има навсякъде, каза още здравният министър.

"Правим всичко възможно, което е по силите ни, за да намалим негативните показатели за раждаемост и смъртност", увери Ананиев.

Той не иска да оценява работата на никого, но не може да се сети например какво е свършила вицепрезидента Илияна Йотова.

Това, което постигаме в борбата с коронавируса, е в резултат на работата на премиера, на щаба, на областните управители и кметовете. Всички заедно се борим срещу това сериозно заболяване, подчерта Ананиев и увери, че здравната система ще издържи на натиска. Той похвали и медицинския персонал, благодарение на който е удържана и овладяна ситуацията със заразата с коронавирус. Според Ананиев и възнагражденията на медиците трябва да вървят нагоре в следващите години. Заболяването от коронавируса показа, че имаме нужда от специализанти в медицината, каза още той.

Main Menu