Водят се интензивни разговори за чартърите

20 Май 2020 11:20

Водят се интензивни разговори за възстановяване на чартърите. Това увери министърът на туризма Николина Ангелкова в студиото на Нова телевизия.

Постигнатото вчера споразумение със съседните страни е от 1 юни да се отворят границите без карантина и да се пътува само с декларация за информирано съгласие. "Както и за това, че здравната му застраховка или самият пътуващ трябва да поеме разходите", обясни Ангелкова.

Тя се надява, че в тази ситуация няма да се спекулира с цените за услугите, а контролът ще бъде безкомпромисен. "Предложихме и да се пътува не само по бизнес, но и с цел туризъм. Тепърва ще се уточняват детайлите", обясни Ангелкова.

Тя постави акцент върху вътрешния пазар и колко е важно това българите да изберат родината си за своята лятна почивка. На следващо място е регионалният принцип и възможностите за пътуване между съседните на България страни.

Водят се и интензивни разговори с държави, които са със сходна епидемична обстановка, за да може от 15 юни да се възобновят и чартърните полети. Предимството на страната ни е, че сме с малък брой на заразените. Дори и това рекламира страната ни като туристическа дестинация.

Министър Ангелкова коментира и поредната размяна на реплики между Дондуков 1 и 2, като заяви, че се работи усилено. "Изключително важно в тази ситуация е не да стоим отстрани и да говорим, а да работим усилено, както прави премиерът. Важно е не просто да хвърляме числа във въздуха, а в режим на диалог да предлагаме реални мерки", каза тя.

Main Menu