Искрен Веселинов: Изгладихме противоречията за ДДС в коалиционния съвет

21 Май 2020 15:03

На коалиционен съвет днес са изгладени противоречията в управляващата коалиция за ДДС. Това обясни в отговор на журналистически въпрос съпредседателят на ПГ "Обединени патриоти" Искрен Веселинов на брифинг в парламента, на който патриотите представиха свой проект за защита на задлъжнели физически лица.

Вчера възникна напрежение по време на обсъждането в бюджетна комисия на отделните законопроекти, свързани с налога.

"Преди час приключи коалиционният съвет в МС, няма напрежение, текстовете са изгладени, отхвърлените законопроекти на НФСБ и ВМРО не е с цел провокация, а трябва да остане един проект, губим време да се направи сборен проект", коментира Веселинов.

Той увери, че ваучери има и в основния законопроект, НФСБ са дали по-разширено тълкуване. Съпредседателят на ПГ на ОП уточни, че 9 на сто ДДС ще бъде за книги, вкл. електронните учебници, както и за ресторантьорските услуги, за кетъринг, осъществяван от заведение, регистрирано по закона за туризма.

Във връзка със законодателните си приоритети, ОП представиха проект за защита на физически лица при неплатежоспособност. Той ще бъде предоставен за обществено обсъждане, а след края на карантинните мерки на 16 юни групата ще инициира и среща в НС на всички парламентарни партии и институции, БНБ, които засяга такъв закон.

Има и директива на ЕС от 2019 г, която третира вариантите за несъстоятелност на юридическите и физическите лица и дава препоръки държавите да предприемат мерки в тази посока, мотивира се Веселинов. Той отбеляза, че България, заедно с Хърватия, остават единствени в Европа, които нямат закон, защитаващ физическите лица, още повече, че сега се очаквал и взрив на длъжници след коронавируса.

Идеята на предложението е длъжник, който не може да обслужва задълженията си по обективи причини повече от три месеца, да може да поиска защита от българския съд.

 

"Това е производство с охранителен характер, а не по несъстоятелност, където съдът се грижи основно за протичането му и следи дали фактите и обстоятелства са истински", разясни Христиан Митев.

Той подчерта, че се предвижда задължението да е в размер най-малко на пет минимални работни заплати и не по-голямо от 200 000 лв. (колкото средно е цената на тристаен апартамент, по разчетите на ОП), като длъжникът за последните три години трябва да е получавал възнаграждения по договор.

"Лицето трябва и да е добросъвестно", добави депутатът.

Доц. Красимир Димитров, който участва в изготвянето на текстове, посочи, че целта е и да се осигури справедливо удовлетворяване както на длъжниците, така и на техните кредитори.

"Предлагаме и създаване на публичен регистър в Агенцията по вписванията, в който всички обстоятелства - от откриване до приключване на производството, ще бъдат отразявани", разясни той.

Искрен Веселинов определи като изключително негативна тенденция, двоен стандарт, решението на ЕК да остави мониторинговия механизъм, в рамките на който Брюксел продължава да наблюдава съдебната система в България.

Main Menu