Ананиев: Протестират срещу проект за детска болница, който го няма

21 Май 2020 18:42

"Няма проект за Национална детска болница. Ние в момента протестираме срещу проект, който го няма." Това обяви здравният министър Кирил Ананиев пред журналисти, след като взе участие в ресорната комисия в Народното събрание.

Той обясни, че изпълнителят на строежа има срок до една година да разработи проекта за детската болница. "Нека да го направим проекта, да го видят и тогава да го критикуваме, ако трябва. Сега какво критикуваме, вие знаете ли", запита иронично Ананиев.

Здравният министър не вижда основание министерството да промени позицията си за детската болница. Детската болница е толкова необходима на децата, на техните родители, но това е емоционалната част от отговора, заяви Ананиев и увери, че цялата процедура е напълно прозрачна.

Всеки един минал етап бил гледан под лупа, включително и от журналистите. Ананиев напомни, че е имало обжалване за строежа на детската болница пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), но тя не я е уважила иска и е дала зелена светлина.

Направени са всички възможни проучвания за състоянието на конструкцията. Изпълнителят на проекта ще направи ново обследване на базата, след което ще бъде взето най-правилното решение за продължаване на строителството, каза Ананиев.

"Много се говори, но явно не от хора, които разбират от финанси. Няма да дадем нито един допълнителен лев повече, отколкото е определено в техническото задание в Министерство на здравеопазването", увери Ананиев.

Има процедура по отпускане на аванс на изпълнителя, стана обаче ясно от думите му. Той още веднъж подчерта, че държавата няма да остави да не се изгради многофункционална национална детска болница, в която да се лекуват при най-добри условия децата и внуците ни.

Здравният министър смята, че няма да как да бъде с 30-40% по-евтино, ако се бутне сегашното скеле - това е твърдение на хора, които не разбират от строителство.

Само за събарянето на скелето, ще се дадат половината от парите, които са необходими за изграждането на лечебното заведение, според Ананиев.

По думите му изводът на фирмата, която прави обследването на сградата е, че сградата с малки допълнителни и довършителни работи отговаря на изискванията за земетръс. Изпълнителят на строежа, с който е подписан договор, ще повтори процедурата за потвърждение.

Според него скелето и проектът се критикуват, без да бъдат погледнати всички направени изследвания.

"Учениците няма да бъдат в моловете, защото в момента учат дистанционно за изпитите."

Така здравният министър Кирил Ананиев отговори на въпрос каква е здравната логика да бъдат забранени учебните занятия на учениците, а пък те от своя страна да прекарват времето си в моловете. Той увери и че лично е направил проверка.

Трябва да ви кажа, че моловете не са толкова пълни, колкото си представяте, по думите на Ананиев.

Зрелостниците ще получат дипломите си навреме, уверява Вълчев
Зрелостниците ще получат дипломите си навреме, уверява Вълчев

Ще има допълнителни занимания за учениците, участвали неефективно в е-обучението

Здравният министър напомни, че министърът на образованието и науката приел програма за завършване на учебната година и обществото се обединило около нея. Нека да си завършат учебната година и зрелостниците да се явят на изпитите така, както е предвидено. По-добре е да запазим живота и здравето на хората, защото това е още един фактор, който може да доведе до разширяване на епидемията. Това е правилното решение, каза още Ананиев.

/news.bg

 

Main Menu