Започваме изследване какъв тип е COVID-19 у нас и как е мутирал

22 Май 2020 09:19

Коронавирусът мутира и вече е различен в Китай, Европа и САЩ. Това разясни на сутрешния брифинг на Националния оперативен щаб д-р Тодор Кантарджиев. Такава информация вече започна да се публикува в световните медии и да се анализира от здравни експерти.

В тази връзка Кантарджиев съобщи, че поради тази причина в Центъра по заразни и паразитни болести, чийто ръководител е той, започва проучване.

"Замислили сме в нашия център голямо проучване - за да знаем какъв е типът на вируса в нашата страна", обяви експертът.

Той поясни, че става дума за изследване, което да установи доколко се е изменил COVID-19 в България от първия регистриран случай от 8 март тази година досега.

"Предавайки се от човек на човек тези вируси мутират", каза още Кантарджиев, макар преди това в свои изявления да беше отбелязвал, че за щастие при коронавируса това става бавно.

Данните за заразата по света, по думите на доктора, сочат, че тя се развива като епидемия - над 5 млн. са заразените по света, само за ден над 50 000 нови случая, като САЩ води с 1 602 000 души, а новите само за денонощие са 9 700, от тях 531 починали. Следват Русия и Бразилия.

Main Menu